Ce este bine să faci de Mucenici, câte pahare se beau. Tradiția care aduce spor la bani

Emanuela Pană 08.03.2023, 19:00
Ce este bine să faci de Mucenici, câte pahare se beau. Tradiția care aduce spor la bani

Joi, 9 martie, este sărbătoare mare în calendarul ortodox. La această dată, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe cei 40 de Mucenici uciși în Sevastia în vremea împăratului Licinius. Află care sunt cele mai urmate tradiții de Mucenici 2023 și ce este bine să faci astăzi pentru a avea noroc.  

9 martie, Ziua Sfinților 40 de Mucenici 

Cei 40 de Mucenici de la Sevastia reprezintă o sărbătoare importantă în calendarul creștin-ortodox, fiind celebrată anual la data de 9 martie. Sfinții 40 de Mucenici au fost un grup de 40 (sau 44, după tradiția geto-dacică) de ostași romani, greci și amerindieni care au pătimit în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor. 

Sfinții 40 de Mucenici au primit martiriul prin zdrobirea oaselor și arderea trupurilor, în anul 320. Prăznuirea Sfinților Mucenici în Biserica Ortodoxă se face pe 9 martie, iar sărbătoarea se suprapune cu începerea Anului Agricol Tradițional. Astfel, a luat naștere o sărbătoare tradițională românească: Mucenicii sau Măcinicii.  

În această zi, oamenii fac curățenie în gospodării, dând foc gunoaielor strânse numai cu foc adus din casă. Se spune că astfel se aduce căldura din casă și afară. În credința populară, pe 9 martie se încheie „zilele babelor“, zile capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc „zilelor moșilor“, zile calde. 

În ziua Mucenicilor se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, rămase din timpurile păgâne, ca de exemplu: lovirea pământului cu bâte sau maiuri rostind descântece, pentru ca gerul să intre, lăsând loc căldurii să iasă. Un alt exemplu ar fi jocul copiilor peste foc.  

Citește și: Cei 40 de Mucenici. Ce este interzis să faci în această zi de sărbătoare

Ce este bine să faci de Mucenici 2023? 

În credința populară se spune că, odată cu ziua Mucenicilor, se deschid porțile raiului și mormintele, iar oamenii așteaptă spiritele morților cu focuri aprinse și mese întinse. De-a lungul anilor, în țara noastră s-au păstrat o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții, toate menite să aducă noroc. 

Pe 9 martie, gospodinele harnice obișnuiesc să facă, în cinstea Sfinților Mucenici, 40 de colaci numiți „mucenici“ sau „sfințișori“. În Moldova, colacii au forma cifrei 8 (o stilizare a formei umane) și sunt copți din aluat de cozonac, după care sunt unși cu miere și nucă.  

În alte zone ale țării, mai exact în Dobrogea și Muntenia, colacii sunt făcuți tot în forma cifrei 8, însă au dimensiuni reduse și nu sunt copți, ci fierți în zeamă cu zahăr, scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici. Înainte de a fi consumați în familie, colacii sunt duși la biserică pentru a fi binecuvântați de preot.  

În ziua de Mucenici se fac praznice și se împart alimente în memoria rudelor decedate, iar pe lângă clasicii mucenici femeile împart fasole, nuci, poame și alune. Tot astăzi se purifică și animalele din gospodărie prin stropirea lor cu apă sfințită.  

În această zi este bine să se împartă și 40 de nuci frumoase, în coajă, tinerilor căsătoriți, pentru ca aceștia să se bucure de o căsnicie trainică și frumoasă.  

Vezi și: De ce seamănă mucenicii cu cifra 8. Există o semnificație specială

Câte pahare de vin se beau în această zi? 

Din bătrâni se spune că, în ziua de Mucenici, bărbații trebuie să consume 40 sau 44 de pahare cu vin, reprezentând sângele vărsat de Sfinții Mucenici din cetatea Sevastei. 

Ce este bine sa faci de Mucenici, cate pahare se beau 
Cate pahare de vin se beau in ziua de Mucenici

Cei ce nu pot bea un număr atât de mare de pahare cu vin sunt îndemnați să guste măcar din băutură în această zi sau să fie stropiți cu vin. Vinul consumat la această dată reprezintă puterea de muncă de peste an. 

De ce 40 sau 44 de pahare de vin? De unde provine diferența? Ei bine, deși conform tradiției creștine, Sfinții Martiri au fost în număr de 40, după cea geto-dacică au fost 44, atâtea fiind şi zilele dintre 9 Martie şi 23 Aprilie, când este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, care este tot sfânt militar. De aceea, în unele zone din țară se crede și astăzi că au fost, de fapt, 44 de Sfinți.  

O altă tradiție populară spune că, pentru a avea spor la bani în anul în curs, bărbații trebuie să spargă semințe, iar unitatea de măsură este lingura: la un pahar de vin se consumă o lingură de seminţe de floarea-soarelui sau de dovleac.   

Ce nu ai voie să faci în ziua Mucenicilor?  

Pe 9 martie, de Ziua Sfinților 40 de Mucenici, există și o serie de lucruri interzise, după cum urmează: 

  • În ziua de Mucenici nu se lucrează, sărbătoarea fiind trecută cu cruce roșie în calendar. Prin urmare, pe 9 martie nu se fac treburi în casă, nu se spală haine și nici nu se face curățenie; 
  • Pentru buna-sporire, de Mucenici nu se dau bani cu împrumut și nici nu se iau bani cu împrumut; 
  • Se spune că cine nu respectă această sărbătoare va fi bolnav timp de 40 de zile, numărul Sfinților Mucenici sărbătoriți; 
  • În această zi nu este bine să stai supărat și nici nu trebuie să porți dușmănie (nici măcar celor care ți-au făcut rău). Se spune că cine nu ține cont de acest lucru va avea o vară cu multe probleme. 
  • În schimb, cei ce sărbătoresc ziua de Mucenici vor avea parte de sănătate și prosperitate.  
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...