Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică 2023. Ce este bine să ai în casă pe 8 septembrie?

Emanuela Pană 08.09.2023, 08:00
Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică 2023. Ce este bine să ai în casă pe 8 septembrie?

Nașterea Maicii Domnului, cunoscută în popor drept Sfânta Maria Mică, este sărbătorită pe 8 septembrie, conform calendar ortodox 2023. Sărbătoarea aduce cu sine o serie de tradiții și obiceiuri, păstrate din generație în generație. Conform credinței populare, de Sfânta Maria Mică, oamenii încep să culeagă recolta, iar femeile se roagă la Sfânta Fecioară pentru dezlegarea pântecelor. Iată cele mai interesante tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică 2023.  

Sfânta Maria Mică, cea mai importantă sărbătoare a toamnei  

Sfânta Maria Mică este prima sărbătoare a Noului An Bisericesc, care începe pe 1 septembrie, și cea mai importantă sărbătoare a toamnei. Praznicul, marcat cu cruce roșie în calendar, are loc în fiecare an pe data de 8 septembrie, pentru că cifra opt simbolizează viața fără sfârșit.  

Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului se sărbătorește atât în Biserica Ortodoxă, cât și în cea Catolică. Sărbătoarea este extrem de importantă pentru creștinii din întreaga lume, care respectă o serie de tradiții și obiceiuri pe 8 septembrie.  

Sfânta Fecioară Maria este cinstită cum se cuvine atât în tradiția creștină, cât și în cea musulmană, întrucât ea a rămas prin minune fecioară în timpul conceperii și nașterii lui Iisus Hristos, Mântuitorul lumii. În calendarul popular, Sfânta Maria Mică, prăznuită pe 8 septembrie, marchează granița dintre vară și toamnă.  

Conform tradiției, sărbătoarea anunță bătutul nucilor, culesul viilor, al ogoarelor şi semănatul grâului, orzului şi secarei de toamnă. În această zi, păsările pleacă spre țările calde, iar insectele se ascund în pământ. Odată cu ziua praznicului vremea devine capricioasă, iar începând din această dată nu se mai poartă pălărie (de unde și vorba ”O trecut Sântămăria, leapădă şi pălăria”). 

Citește și: Ce este bine să dai de pomană astăzi, de Sfânta Maria Mică?

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică 2023 

În ziua praznicului, cea mai îndrăgită divinitate feminină a Panteonului românesc, Născătoarea de Dumnezeu, este invocată de femei pentru dezlegarea pântecelui și pentru ușurarea nașterii și de fete pentru grăbirea căsătoriei. Ea este, de asemenea, invocată de păgubiți pentru prinderea hoților și de descântătoare pentru vindecarea bolilor.  

Traditii si obiceiuri de Sfanta Maria Mica 2023
Traditii, obiceiuri și superstitii de Sfanta Maria Mica

Atât la sate, cât și la orașe, oamenii respectă anumite tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică, ca să le meargă bine tot anul. Pentru a avea o recoltă bogată în anul ce vine, oamenii de la sate încep să culeagă viile, porumbul și să bată nucii de Sfânta Maria.  

Conform credinței populare, femeile de la sate și de la oraș împart struguri de sufletul morţilor de Sfânta Maria Mică, pentru ca acestora să li se ierte păcatele şi să primească şi ei din roadele toamnei pe lumea cealaltă.  

Se spune că începând cu ziua praznicului plantele își pierd efectul tămăduitor, astfel că cine nu a cules plante de leac până pe 8 septembrie nu trebuie să o mai facă. Tot în această zi se zice că în fiecare casă trebuie să existe câte o candelă aprinsă, pentru alungarea spiritelor rele.  

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică 2023: ce nu ai voie să faci?  

Pe 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică sau Nașterea Domnului, există și o serie de interdicții, după cum urmează: 

  • Bărbații nu au voie să meșterească sau să facă treabă prin gospodărie, iar femeile nu au voie să coasă sau să spele rufe pentru a nu atrage răul asupra lor și a familiilor lor; 
  • Se spune că nu e bine ca oamenii să aprindă focul la sărbătoarea Sfintei Marii, pentru a nu avea ghinion sau boli grave; 
  • Conform tradiției, începând de pe 8 septembrie nu se mai poartă pălărie, pentru că se strică vremea.  

Vezi și: Ce este bine să ai neapărat în casă de Sfânta Maria Mică? Așa îți vei feri căminul de necazuri și spiritele rele

Rugăciune de Sfânta Maria Mică 

Pentru a avea bunăstare și liniște în familie, dar și pentru a fi apărați de rele, credincioșii rostesc o rugăciunea către Maica Domnului pe data de 8 septembrie. Se spune că rugăciunile rostite în această zi pot face adevărate minuni, fapt pentru care multe persoane aleg să își îndrepte fața către credință în ziua praznicului.  

”O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre. 

Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale. Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare. 

Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție; ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstoriților noștri sfințenie, ca să privegheze și să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de orașe, înțelepciune și putere; judecătorilor, dreptate și necăutare la față; învățătorilor, minte și smerită înțelepciune; 

asupriților, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniți, răbdare și bucurie duhovnicească; neînfrânaților, înfrânare; și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și al blândeții, duhul curăției și al dreptății. Așa, Doamnă preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor. 

Pe cei rătăciți povățuiește-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijinește, pe prunci îi păzește și pe noi, pe toți, ne apără și ne ocrotește cu milostivirea ta. Pe toți, scoate-ne din adâncul păcatului și ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii. Milostivă fii nouă aici, în această viață, iar la înfricoșătoarea judecată să te rogi pentru noi către Fiul tău și Dumnezeul nostru. Că tu, Doamnă, ești slava celor cerești și nădejdea pământenilor.

Tu ești, după Dumnezeu, nădejdea și apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ție cu credință. Deci ne rugăm ție, Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...