Tradiții și obiceiuri de Rusalii 2023. Ce trebuie să faci ca să-ți meargă bine?

Emanuela Pană 03.06.2023, 11:33
Tradiții și obiceiuri de Rusalii 2023. Ce trebuie să faci ca să-ți meargă bine?

Luna iunie este încărcată de sărbători creștine cu o semnificație aparte pentru credincioși, iar una dintre cele mai importante este Pogorârea Duhului Sfânt sau Rusaliile. Sărbătoarea, care are loc la 50 de zile de la Învierea Domnului, marchează sfârșitul sezonului pascal creștin-ortodox. Află mai multe despre tradiții și obiceiuri de Rusalii 2023.  

Rusalii 2023, care este semnificația sărbătorii? 

În fiecare an, la 50 de zile de la Paște și 10 zile de la Înălțare, Biserica Ortodoxă prăznuiește Rusaliile, una dintre cele mai importante sărbători ale verii. La fel ca Paștele, de care este legată, sărbătoarea Rusaliilor nu are dată fixă. În 2023, Rusaliile sau Pogorârea Duhului Sfânt pică pe 4 iunie.  

Este o zi cu o însemnătate aparte pentru credincioșii ortodocși, care obișnuiesc să respecte o serie de tradiții și datini pentru a le merge bine tot anul. Duminica Rusaliilor sau Duminica Mare este ziua în care se încheie ciclul pascal: Învierea, Înălțarea și Pogorârea Duhului Sfânt.  

Începând din anul 2008, prima și a doua zi de Rusalii (5 iunie – Sfânta Treime) au fost declarate zile libere legale în România. Astfel, salariații au parte de o minivacanță cu prilejul acestei sărbători. Întrucât are loc la 50 de zile de la Paște, sărbătoarea Rusaliilor se mai numește și Cincizecime.  

Rusaliile reprezintă una dintre cele mai vechi sărbători creștine, alături de Paște, fiind prăznuită încă de pe vremea Sfinților Apostoli. Până la începutul secolului al V-lea, sărbătoarea era una dublă: a Înălțării Domnului Iisus Hristos și a Pogorârii Sfântului Duh. Ulterior, sărbătoarea a fost separată, rămânând doar Pogorârea Sfântului Duh.  

Se spune că în momentul în care s-au împlinit 50 de zile de la Înălțare, un tunet a străbătut mulțimea adunată până la Ierusalim, iar Duhul Sfânt s-a înfățișat în chip de limbi de foc peste cei doisprezece apostoli și peste cei șaptezeci de ucenici. Atunci, apostolii au început să vorbească în limbile tuturor neamurilor, înțelegându-se între ei.  

Citește și: Cum va fi vremea de Rusalii în România. Florinela Georgescu, meteorolog ANM: „Veștile sunt mai bune“ EXCLUSIV

Tradiții și obiceiuri de Rusalii 2023 

Zilele de Rusalii aduc o serie de tradiții și obiceiuri din moși-strămoși. Potrivit tradiției românești, cine nu respectă sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu Ielele, niște spirite malefice care provoacă boala numită popular „luat de Rusalii“.  

Traditii si obiceiuri de Rusalii 2023
Traditii si obiceiuri de Rusalii 2023

La sate încă se păstrează tradiția conform căreia oamenii trebuie să ducă la biserică ramuri de tei și de nuc, pentru a fi sfințite de către preot. Ulterior, aceste crenguțe sunt folosite pentru a împodobi case și icoanele, întrucât se crede că acestea au puterea de a alunga spiritele rele. În unele zone ale țării, credincioșii mai folosesc, pe lângă tei și nuc, leuștean, usturoi și pelin.  

Oamenii obișnuiesc chiar să poarte în sân sau în buzunare aceste ierburi, pentru a nu fi pociți de zânele rele, despre care se spune că sunt neiertătoare. Un alt obicei vechi de când lumea este Dansul Călușarilor, un joc tămăduitor, aducător de sănătate și noroc.  

Călușarii se grupează în cete de câte 7-8 persoane și încep a colinda din casă în casă pentru a alunga spiritele malefice. Gazdele obișnuiesc să-i întâmpine pe călușari cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apă și sare, uneori chiar și bani. Dansul Călușarilor se practică în a doua zi de Rusalii, când creștinătatea celebrează Sfânta Treime.  

Vezi și: Unde au plecat mii de turiști în minivacanța de Rusalii? 75% dintre oaspeții resorturilor din Bulgaria sunt români

Tradiții și obiceiuri de Rusalii 2023: ce nu este bine să faci?

O sărbătoare așa de mare și complexă, cum este cea a Rusaliilor, aduce cu ea și o serie de interdicții, o mare parte dintre acestea fiind păstrate cu sfințenie și astăzi. Așadar, iată ce nu ai voie să faci de Rusalii, pe 4 iunie 2023: 

  • În această zi nu se fac treburi casnice, cum ar fi curățenia sau spălatul rufelor; 
  • De Rusalii nu este bine să mergi în locuri pustii, pe lângă fântâni sau la răscruce de drumuri, deoarece se spune că pe aici umblă spiritele rele; 
  • De sărbătoarea Rusaliilor nu este bine să te cerți, altfel vei fi „luat de Rusalii“, adică pedepsit de zânele rele; 
  • Potrivit miturilor din popor, în această zi nu ai voie să duci mai departe un secret, întrucât ai putea fi pedepsit; 
  • În ziua în care Biserica prăznuiește Rusaliile nu este indicat să mergi la scăldat, pentru că este pericol de înec; 
  • De Rusalii nu este bine să mergi la câmp, iar asta pentru că Ielele te pot prinde și pedepsi. 

Se spune că cei ce lucrează în ziua de Rusalii vor fi pedepsiți de puterea Ielelor, deoarece nu cinstesc și prețuiesc cum se cuvine ziua lor.  

Rugăciunea de Rusalii care te ferește de rele 

Pe 4 iunie, în ziua de Rusalii, credincioșii trebuie să rostească o rugăciune pentru a fi protejați de rele și pentru a le merge bine tot anul. Se spune că rugile rostite în această zi au o putere deosebită, fiind de mare ajutor la vreme de necaz.

Rugaciune de Rusalii
Rugaciunea de Rusalii care te fereste de rele

„Înaintea Ta suntem puși din pântecele maicii noastre; Dumnezeul nostru Tu ești. 

Dar Pentru că s-au împuținat întru deșertăciune zilele noastre, am pierdut ajutorul Tău, și suntem lipsiți de toată apărarea. Însă nădăjduind spre îndurările Tale, strigăm Ție: păcatele tinerețelor noastre și ale neștiinței nu le pomeni, și de cele ascunse ale noastre ne curatește. Nu ne lepăda în vremea bătrâneților; când scade tăria noastră nu ne părăși. Mai înainte de a ne întoarce în pământ, învrednicește-ne să ne întoarcem la Ține și caută spre noi cu blândețe și cu har. Cumpănește fărădelegile noastre cu îndurările Tale; pune adâncul îndurărilor Tale împotriva mulțimii păcatelor noastre. 

Caută din înălțimea Ta cea sfânta, Doamne, spre poporul care stă înainte și așteaptă de la Ține multă îndurare. Cercetează-ne cu bunătatea Ta; mântuiește-ne de tirania diavolului; întărește viață noastră cu legile Tale cele sfinte și sfințite. Înger păzitor credincios pune poporului Tău; pe noi, pe toți, ne adună întru împărăția Ta. Da iertare celor ce nădăjduiesc în Ține; iartă-le lor și nouă păcatele; curățește-ne cu lucrarea Sfântului Tău Spirit; nimicește uneltirile vrăjmașului cele ce sunt asupra noastră. Amin“.  

Biserici și catedrale cu hramul Pogorârea Sfântului Duh 

  • Catedrala Pogorârea Sfântului Duh din Rădăuți; 
  • Biserica de lemn din Lunca Mureșului; 
  • Catedrala Coborârea Sfântului Spirit din Lugoj; 
  • Biserica Pogorârea Sfântului Duh din Zalău; 
  • Biserica Pogorârea Sfântului Duh din Parcul Alexandru Ioan Cuza, fost Parcul I.O.R., din București; 
  • Biserica de lemn din Târgu Frumos; 
  • Biserica de lemn din Dângău Mic; 
  • Biserica de lemn din Frata, județul Cluj; 
  • Biserica de lemn din Căzănești, județul Hunedoara; 
  • Biserica Pogorârea Sfântului Duh, din Julița, comuna Vărădia de Mureș, județul Arad; 
  • Biserica de lemn din Dușești „Pogorârea Sfântului Duh“; 
  • Biserica Pogorârea Sfântului Duh, din Vicovu de Jos, județul Suceava; 
  • Biserica Sfântul Spirit din Oradea. 
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...