EXCLUSIV

Cum va fi vremea de Rusalii în România. Florinela Georgescu, meteorolog ANM: „Veștile sunt mai bune” EXCLUSIV

Gabriela del Pupo 30.05.2023, 11:47
Cum va fi vremea de Rusalii în România. Florinela Georgescu, meteorolog ANM: „Veștile sunt mai bune” EXCLUSIV

Vremea din România s-a înrăutățit în ultimele zile, inundațiile fac ravagii atât în sate dar și în orașe, iar specialiștii avertizează că situația nu se va schimba în perioada următoare. Ploile nu sunt însă cauzate de vreun ciclon care ar trece prin țara noastră, așa cum s-a întâmplat în cazul ciclonului mediteranean care a devastat Italia. Impact.ro a stat de vorbă cu Florinela Georgescu, meteorolog și director executiv la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), care spune că ploile vor continua zilele următoare, dar vremea se va schimba în minivacanța de Rusalii.

„Suntem într-o zonă de presiune scăzută, neorganizată sub forma unui ciclon”

Astăzi, în special zonele din Vest, România este sub cod portocaliu și galben. Fenomenele acestea extreme se explică prin faptul că presiunea atmosferică scăzută permite acumularea de apă fără ca norii să poată circula, și acest lucru explică și cantitățile foarte mari de apă, dar și faptul că ploile sunt intense. Abia înspre weekend vremea pare să își revină, dar doar pentru câteva zile și în anumite regiuni.

„Episodul cu instabilitate atmosferică va continua, cel puțin câteva zile de acum încolo, și ca și în zilele trecute cel mai afectate vor fi regiunile din jumătatea de Vest a teritoriului. Pentru astăzi, la ora 10 a intrat în vigoare o avertizare de cod galben dar și portocaliu, pentru Banat, Crișana, Vestul Transilvaniei. Județele cele mai afectate vor fi Caraș-Severin, Timiș, Hunedoara și Arad pentru care la ora 12 până la ora 20 va fi cod portocaliu, pentru averse torențiale și grindină, așteptăm cantități între 40 și 70l/mp care se vor acumula, așa cum s-a întâmplat și ieri în intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore. În celelalte regiuni care vor fi afectate cantitățile vor fi de 20-25l/mp, și izolat de peste 30-40l/mp.

Ca și în zilele trecute facem precizarea că instabilitatea se va manifesta și în celelalte zone ale țării, care nu sunt în avertizare, dar acolo zonele afectate vor fi mai restrânse și în general intensitatea fenomenelor va fi ceva mai scăzută.”, spune meteorologul.

Care este totuși explicația pentru aceste fenomene dacă nu se poate vorbi de un ciclon care trece peste România?

„Nu este o structură de ciclon, este adevărat însă că suntem într-o zonă, care este foarte vastă, de presiune scăzută, neorganizată sub forma unui ciclon, dar o presiune scăzută, într-o masă de aer cu foarte multă umezeală. Și caracterizată prin temperaturi din ce în ce mai ridicate. Pe de altă parte în straturile cele mai înalte acolo unde se formează norii de furtună, aerul are temperaturi destul de scăzute. Tot acest ansamblu de condiții favorizează declanșarea averselor torențiale.”, mai spune Florinela Georgescu.

Cum va fi vremea în minivacanța de Rusalii?

Mulți români preferă litoralul pentru petrecerea zilelor libere de Rusalii,  mai ales că au liber anul acesta de pe 1 până pe 5 iunie. Cei care vor ajunge la mare vor avea parte de vreme frumoasă la începutul minivacanței, dar și cei vor rămâne acasă, dacă locuiesc în partea de Sud a țării, chiar și în Capitală.

„Veștile sunt mai bune oarecum pentru perioada de minivacanță pentru că vor fi și zile cu mai puțină instabilitate, să zicem de poimâine, dar în continuare urmează ca zonele mai afectate zilele acestea  sunt jumătatea de Vest, pe urmă va fi jumătatea de Nord, să se confrunte cu precipitații. De duminică probabil, cea mai mare parte a țării va fi afectată de instabilitate, până atunci însă vestea bună este că pe partea de Sud -Est a țării, care se extinde și în zona Bucureștiului dar și litoralul să fie o vreme mai bună , cu probabilitate redusă de apariție a averselor, vă spuneam că și temperaturile se mențin ridicate.

În general, la nivelul țării pentru zilele viitoare, 24-28 de grade, posibil în Sud, chiar și zona Capitalei, ș 30 de grade. Vor crește temperaturile și în zona litoralului, vor fi undeva pe la 23-24 de grade și vremea bună este favorizată și de o ușoară creștere a temperaturii apei mării.”, spune directoarea ANM.

Cum va fi vremea la vară? La ce ne putem aștepta? Este posibil ca un ciclon mediteraneean să ajungă în România?

„Trebuie să înțelegem că vara, ploile cele mai importante cantitativ nu sunt asociate întotdeauna unor formațiuni ciclonice, este ceea ce noi numim instabilitate de masă, ceea ce noi avem și în aceste zile, și este posibil să o avem și în alte perioade în această vară. Adică, fără să avem mari schimbări în câmpurile care determină fenomene meteorologice, umezeala excesivă din aer și temperaturile foarte ridicate să genereze formarea norilor de furtună.

Pe de altă parte nu este exclus ca ciclonii mediteraneeni să devină din nou activi, deocamdată nu se întâmplă acest lucru, cel puțin nu în partea Centrală a Mediteranei, care este de interes pentru noi. Dar nu este exclus, am mai avut și în alte perioade din anii trecuți, în timpul verilor, pentru că pe măsură de crește temperatura apei mărilor, mai ales în a doua jumătate a verii, devin condițiile foarte favorabile pentru formarea unor cicloni care să aducă cantități mari de apă.

Deocamdată genul de ciclon care a afectat acum câteva săptămâni Italia, partea de Vest a Peninsulei Balcanice, deocamdată nu avem semnalul că o astfel de formațiune s-ar genera în Mediterană.”, mai spune Florentina Georgescu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...