Tradiții de Ignat. 10 obiceiuri respectate în fiecare dintre zonele țării

Daria Petrescu 16.12.2020, 16:38
Tradiții de Ignat. 10 obiceiuri respectate în fiecare dintre zonele țării

Mai sunt doar câteva zile până la Crăciun, așa că pregătirile sunt în toi. Unul dintre cele mai importante procese este tăierea porcului, care se face pe 20 decembrie, de Ignat. Așa cum știm, sunt câteva tradiții și obiceiuri de care oamenii țin cont, atunci când vine vorba despre sacrificarea animalului. Iată câteva obiceiuri respectate în fiecare dintre zonele țării.

Tradiții de Ignat, pe 20 decembrie

Începe perioada sărbătorilor de iarnă. Astfel că, se impun interdicții specifice cusutului, torsului și spălatului. Tăiatul porcului sau Ignatul este una dintre cele mai mari sărbători de iarnă și se sărbătorește în fiecare an pe 20 decembrie.

În mai toate zonele din țară, copiii care participă la ritual sunt urcaţi pe pântecul porcului și li se face semnul crucii pe frunte cu sângele animalului sacrificat. Se întâmplă acest lucru în zonele rurale. Se spune că dacă micuții vor face acest lucru, vor fi feriți de rele pe tot parcursul anului.

Cei care trebuie să sacrifice porcul sunt bărbații. Acest lucru se întâmplă în toate zonele din țară. Se spune că înainte ca acesta să facă acest gest, trebuie să meargă la bisercă, pentru a se spovedi și părintele îi iartă păcatele.  De aseemenea, în unele regiuni chiar şi gospodăria este sfinţită înainte de sacrificare. Carnea porcului este destinată în principal preparării produselor ce urmează a se consuma pe tot parcursul

Cele mai importante tradiţii de Ignat

-după ce a fost sacrificat porcul, în casă este adusă mai întâi căpăţâna lui, cu râtul înainte, ca să meargă bine treaba în gospodărie.

-Sângele animalului, amestecat cu mei şi lăsat să se usuce, este bun pentru afumat copiii când se sperie sau când au guturai, scrie Evenimentul Zilei.

– stăpânul casei să ia din sângele scurs din porc şi să deseneze o cruce pe fruntea copiilor. Se face acest gest pentru ca micuții să crească sănătoși.

– Părul de porc se păstrează şi cu el se afumă copiii atunci când se crede ca sunt deocheaţi.

-tot cu părul de porc  se afumă şi adăposturile animalelor, pentru a le proteja de atacul celor sălbatice.

-Diferite organe ale porcului sacrificat sunt utilizate ca remedii în tratarea unor boli ale omului sau animalelor

Tradiții de Ignat în Maramureș

În zona Maramureșului, gazdele încep cu tăiatul porcului când se face de ziua

– lucrul cu carnea și cârnații se termină seară târziu

– În Valea Stejarului, oamenii se întrec în preparatul carnatilor, tobei, hurcilor și slanei popricate

– Bucățele tradiționale nu țin însă mai mult de două săptămâni

– De Ignat sau înainte de această sărbătoare, se taie câte un porc aproape la fiecare casă cu o familie

Tradiții de Ignat în Ardeal

În Transilvania, în preajma sărbătorilor de iarnă, tăierea porcului este un ritual la care participă întreaga familie. Uneori în aceste zone participă și vecinii.

Bărbaţii erau singurii care aveau voie să sacrifice porcul. Înjunghiatul trebuia să fie executat dintr-o mişcare rapidă a cuţitului. Asta,  pentru ca animalul să moară repede, fără chinuri.

După moarte, porcul se pune pe o scândură suficient de lată și  se pârlește cu paie sau cu un arzător cu gaz

 Tradiții de Ignat în Oltenia și Teleorman

Atunci când se execute tăierea porcului în această zonă, este bine ca cei miloși să nu participe. Se spune că porcul va muri mai greu, drept urmare se va chinui, înainte de a-și da ultima suflare.

În zona Olteniei, dar nu numai, după ce porcul a fost tăiat, pârlit și spălat, se pune o pătură pe el și un copil mic să-l încalece. Asta va aduce un an fără boli și plin cu bogății și sănătate.

Un alt obicei spune că pe fruntea copiilor este bine să se facă semnul crucii cu sângele animalului sacrificat la Ignat.

Urmăriți Impact.ro și pe