Asomarea porcului cu curent – cum se face și cât costă un dispozitiv

Daria Petrescu 15.12.2020, 14:03
Asomarea porcului cu curent – cum se face și cât costă un dispozitiv

Asomarea porcului cu curent. În ultimii ani s-a tot vorbit despre asomarea porcului, un proces tehnologic ce are ca scop curmarea suferinței animalului sacrificat. Sigur că, sunt puțini cei care apelează la astfel de variante, iar mulți oameni de la țară încă apelează la varianta veche din moși strămoși și anume, înjunghierea. Iată ce este, de fapt, asomarea porcului cu curent și cât costă un astfel de dipozitiv care v-ar putea ajuta.

Asomarea porcului cu curent, o variantă simplă și la îndemâna oricui

Atunci când sacrificăm un animal, trebuie să ținem cont de calitatea cărnii. Pentru a obține o carne de calitate este necesar ca pe fluxul tehnologic privind tăierea animalelor să se respecte anumite reguli de abatorizare. Totul pentru ca animalul în timpul tăierii, să sufere cât mai puțin. Însă, această metodă te ajută să obții o carne cu calităţi superioare, în acest material dorim să prezentăm operaţiunea de asomare.

Ce presupune asomarea

-se urmăreşte suprimarea centrilor nervoşi, însă în acelaşi timp va trebui păstrată funcţionalitatea sistemului nervos neurovegetativ.  Un astfel de dispozitiv de asomare, poate fi cumpărat de pe OLX, la suma de 250 de lei.

-Se asigură astfel, în urma sângerării, o emisie de sânge cât mai completă, fără ca animalul să se zbată. Astfel, se evită deprecierile masei musculare.

-Asomarea este operaţia tehnologică prin care se scoate din funcţie sistemul nervos central care dirijează senzaţia de durere fizică

– instinctul de apărare (sitemul nervos al vieţii de relaţie. Este păstrat sistemul nervos al vieţii vegetative – centrii nervoşi ai aparatului circulator şi ai aparatului respirator ce asigură evacuarea sângelui din organism.

-toţi factorii de stres influenţează negativ calitatea cărnii, prin mecanismele cunoscute care dereglează funcţiile normale

-este recomandată tratarea animalelor cu bândețe

Trucuri pentru șorici moale

Se spune însă, că dacă  pârlești porcul cu paie, șoriciul va fi mult mai moale. După ce se pârlește, se curăță de păr cu lala unui cuțit, până în momentul în care simți că șioricul este gata să se desprind de pe slănină. Apoi, frecați porcul cu sareînmuiată cu două căni de apă clocotită. De fiecare data,  se razuieste cu lama cutitului, pana soriciul devine alb-rozaliu.

Una dintre cele mai bune metode de a obține un șorici moale, este să învelești porcul, după ce l-ai spălat și l-ai curățat. Se toarna peste el apa fierbinte cu sare si se acopera cu o patura groasa pentru ca apa sa se infiltreze in sorici si sa il fragezeasca. Faceți asta timp de 10 min, iar acoi curățați bine șoriciul până se îngălbenește.

După toate astea, îl frecați cu sare și mălai, dar și cu sânge și râcâiți bine până va rămâne un strat cât mai fraged. Se spală cu apă fiartă din ambundență.

Șoriciul trebuie să fie curățat de păr și I se mai ia din grăsime cu cutitul, dar nu toata. Lasati un strat de 2-3 mm de grasime. Se ruleaza si se leaga cu ata sau se taie fasii.

Beneficii

-Conţinutul ridicat de proteine şi grăsimi transformă şoriciul de porc într-o gustare perfectă între mese, deoarece ţine de foame şi oferă energie

– Şoriciul de porc conţine grăsimi nesaturate, în special acid oleic, care se regăseşte şi în uleiul de măsline. Aceste grăsimi sunt benefice pentru sănătatea inimii.

– şoriciul de porc poate fi consumat şi de persoanele care suferă de diabet.

– reglarză absorbţia glucozei, pentru funcţia cerebrală

 

Urmăriți Impact.ro și pe