Ce măsuri iau autoritățile din Maramureș pentru creșterea natalității. Sumă impresionantă pentru primul copil din fiecare familie

Diana Radu 07.02.2020, 18:51
Ce măsuri iau autoritățile din Maramureș pentru creșterea natalității. Sumă impresionantă pentru primul copil din fiecare familie

În România se nasc tot mai puțin copii, de la un an la altul, iar în următorii 30 de ani numărul acestora ar putea să scadă la jumătate, față de cel actual. În acest sens, autoritățile din Maramureș vin cu o soluție inedită prin care vor să crească rata natalității, și anume acordarea mai multor facilități viitorilor părinți.

Măsurile luate de autoritățile din Maramureș pentru creșterea natalității: ”Vrem să recompensăm familiile care aleg să aibă copii”

Autoritățile din Maramureș vor să organizeze la alegerile locale un referendum pentru creșterea natalității pentru ca fiecare familie să primească suma de 10.000 de lei la primul copil. Iar asta nu e tot, pentru cel de-al doilea copil se cere reduceri la taxe și impozite, astfel încât tinerii să beneficieze de mai multă susținere din partea statului pentru a deveni părinți.

crestere natalitate, maramures
Măsurile luate de autoritățile din Maramureș pentru creșterea natalității

Gabriel Zetea, președintele CJ Maramureș a declarat că a lansat oficial proiectul „Renașterea Maramureșului”, care va fi finanțat din fondurile județului sau a unor primării. Scopul proiectului este acela de a încuraja tinerii să-și întemeieze familii și să aducă pe lume copii. La nivelul județului Maramureș se înregistrează anual între 4000 și 5000 de nașteri.

„Vrem să organizăm un referendum odată cu alegerile locale prin care dorim să creștem natalitatea în județul Maramureș și să recompensăm familiile care aleg să aibă copii. Prin proiectul propunem ca fiecare cuplu de tineri ai Maramureșului, după ce se căsătoresc și fac primul copil, să primească o sumă importantă de bani, un stimulent, pentru a putea crește copiii. Suma ar trebui să o primească o singură dată, după nașterea copilului, și ne gândim la o sumă fixă de circa 10.000 de lei, suportată de Consiliul Județean și de primăria unde locuiește familia. De asemenea, propunem ca la fiecare al treilea copil, familiile să primească o scutire pentru impozitele pe casă, pe mașină, pe teren, iar acestora trebuie să le asigurăm locuri de muncă”, a declarat Gabriel Zetea.

Populația tânără a țării a scăzut alarmant în ultimii 15 ani. Numărul celor cu vârste sub 15 ani a scăzut de la aproape 4 milioane, la doar 3 milioane. Persoanele născute după anul 2000 au intrat deja în segmentul populației fertile. Acestea vor reprezenta peste 50% din populaţia feminină de vârstă fertilă după anul 2030. Ele sunt prima speranță pentru stagnarea scăderii natalității.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe