Tradiții de Florii 2023. Ce este bine să faci în această zi pentru noroc și sănătate

Cazacu Alexandru 08.04.2023, 18:00
Tradiții de Florii 2023. Ce este bine să faci în această zi pentru noroc și sănătate

Potrivit rânduielilor bisericești, Floriile sunt sărbătorite în fiecare an, cu o săptămână înainte de Paște. În acest an, Duminica Floriilor pică pe 9 aprilie, iar Paștele pe data de 16 aprilie. Sărbătoarea Floriilor este una dintre cele mai vechi și mai importante praznice ale creștinilor și aduce aminte intrarea Mântuitorului în Ierusalim. În continuarea acestui articol veți găsi unele dintre cele mai cunoscute tradiții de Florii 2023.

Tradiții de Florii 2023. Care sunt cele mai cunoscute obiceiuri ale Românilor în Duminica Floriilor

În caz că nu știați deja acest lucru, Floriile marchează intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim. Mântuitorul a intrat în cetate pe un asin, înconjurat de cei 12 apostoli. Conform scrierilor bisericești, mulțimea adunată L-a întâmpinat cu ramuri de finic și măslin. Cântând de bucurie, oamenii strigau: „Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine în numele Domnului!”.

Sărbătoarea este, după cum spuneam, foarte importantă pentru creștini și marchează începutul Săptămânii Patimilor. În seara de Florii, bisericile din toate colțurile țării oficiază Deniile. Fiind o sărbătoare mare, românii au mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții, pe care le respectă cu strictețe de Florii, iar noi vă vom prezenta unele dintre cele mai cunoscute.

Obiceiuri și tradiții de Florii 2023

Una dintre cele mai cunoscute și mai frumoase tradiții de Florii este cea a sfințirii ramurilor de salcie. În dimineața sărbătorii, credincioșii merg la Sfânta Liturghie și duc cu ei crenguțe de salcie. Acestea sunt sfințite de preotul paroh, iar după încheierea slujbei, enoriașii duc ramurile acasă și le păstrează la loc curat (de obicei la icoane).

În unele zone din țară, crenguțele sfințite sunt puse la porți și la ușile caselor, pentru a proteja gospodăriile de rele și necazuri. Din bătrâni se spune că ramurile de salcie nu trebuie aruncate, ba dimpotrivă, ele trebuie ținute la loc de cinste.

În alte locuri, oamenii se leagă la brâu cu ramurile de salcie sfințite, pentru a scăpa de durerile de spate. În alte zone, crenguțele sunt puse la mormintele celor dragi, pentru ca cei trecuți în neființă să știe că se apropie Sfintele Paști.

Alte tradiții de Florii 2023

În Duminica Floriilor, gospodinele de pe la sate coc atâtea pâini câți membri are familia. Însă pâinile nu sunt toate la fel, acestea diferă în funcție de vârstele persoanelor din familie. Preparatele se sunt orante cu cruci sau alte modele, iar după ce sunt sfințite se dau de pomană celor necăjiți.

„În duminica de Florii, oamenii au voie să mănânce pește. Merg la biserică ducând flori și se întorc ducând mâțișori de salcie. Ating cu salcia copiii, vitele din gospodărie și o pun la icoană: peste an ea capătă tot felul de întrebuințări. Tot acum sunt fierte buruienile care vor fi folosite la vopsirea ouălor.

Cum este vremea de Florii, așa va fi și de Paște. Sunt locuri unde în această zi oamenii nu se spală pe cap, de teamă să nu albească (încărunțească) la fel ca pomii aflați în floare. În alte părți se spală pe cap tocmai în această zi, dar cu apă în care au fiert busuioc și fire de la canafii unui prapor care a fost purtat la o înmormântare de fată mare. Ca să fie de folos părului, să-l facă să strălucească de sănătate, apa trebuie vărsată la rădăcina unui păr”, scrie Irina Nicolau în „Ghidul sărbătorilor românești”.

Tradiții de Florii 2023
Obiceiuri și tradiții de Florii 2023

Obiceiuri, superstiții și tradiții de Florii

Biserica Ortodoxă a rânduit ca în Duminica Floriilor să se mănânce pește. De fapt, aceasta este cea de-a doua dezlegare la pește din Postul Mare, după Buna Vestire. Potrivit scrierilor bisericești, în această zi Mântuitorul a cerut să mănânce pește. De aici și dezlegarea la pește în ziua de Florii.

O vorbă din popor se spune că peștele consumat în Duminica Floriilor are puteri tămăduitoare. Există credința că, persoanele care mănâncă pește de Florii se vor lecui de toate bolile.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...