Totul despre vaccinul anti-COVID-19 de la Pfizer. Cum trebuie injectat serul, pentru a fi mai eficient

Andreea Bisinicu 22.01.2021, 13:39
Totul despre vaccinul anti-COVID-19 de la Pfizer. Cum trebuie injectat serul, pentru a fi mai eficient

Totul despre vaccinul anti-COVID-19 de la Pfizer. Unde trebuie introdus serul, pentru a fi eficient. Prima săptămână din cea de-a doua etapă de vaccinare este pe sfârșite. Ieșenii care au peste 65 de ani sau cei care lucrează în domenii cheie au avut acces în aplicația de programare, locurile fiind epuizate până în luna februarie. Vaccinarea anti-Covid-19 este explicată de medicii ieșeni în detaliu.

Cum trebuie injectat vaccinul anti-COVID de la Pfizer, pentru a fi eficient

Campania de vaccinare a populației împotriva coronavirusului se află în plină desfășurare. Injectarea se face prin pătrunderea serului în mușchiul deltoid, fiind modalitatea cea mai eficientă, deoarece organismul ar asimila mult mai repede substanța de imunizare. Este administrat de cître medicii din centrele avizate prin injectare intramusculară. Noul ser este indicat pentru imunizarea activă împotriva virusului SARS-Cov-2 și se administrează doar persoanelor cu vârste peste 16 ani.

„La adulți se realizează intramuscular în mușchiul deltoid, mușchiul brațului. Motivul este unul foarte simplu, iar procedura și mai facilă, deoarece adultul are o masă musculară care permite ca această tehnică să fie realizată în mod corect. La copii, cel puțin la cei până într-un an și chiar după un an, vaccinul se realizează în mușchiul coapsei, deoarece nu au masă musculară suficient de bine reprezentată la nivelul brațului. În cazul acestui vaccin anti-COVID-19 de la Pfizer, administrarea serului este necesară strict intramuscular pentru că, la locul administrarii vaccinului, se realizează acest transfer al mesajului pe care componenta ARN mesager il transmite” a explicat prof. dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie.

Medicii de la Iasi explica de ce vaccinul anti-COVID este mai eficient daca este introdus in brat
Medicii de la Iasi explica de ce vaccinul anti-COVID este mai eficient daca este introdus in brat

Care sunt reacțiile adverse comune care pot apărea, după vaccinare

Totul despre vaccinul anti-COVID-19 de la Pfizer. În centrele de vaccinare, persoanele care sunt înscrise pentru imunizare sunt întrebate înainte dacă folosesc mai des mâna dreaptă sau mâna stângă. Nu este nicio regulă care să precizeze în care braț se va injecta doza. Dacă pacienții sunt dreptaci, atunci vaccinul anti-COVID este injectat în brațul stâng și viceversa. Pentru o perioadă redusă de timp, vaccinul poate provoca o durere la locul de vaccinare, mai exact în mușchiul brațului, care ar împiedica o mișcare dinamică a membrului.

Reacțiile adverse pot apărea după vaccinare, în funcție de toleranța la durere. Până în acest moment, în Romania au fost înregistrate doar reacții simple, precum dureri în locul administrării, cefalee, febră ușoară sau dureri musculare. Vaccinul anti-COVID-19 se administrează intramuscular după diluarea cu 1,8 mililitri de ser fiziologic.

„Este un vaccin care se administrează foarte ușor într-o zonă în care poate fi administrat foarte ușor. Am discutat și cu colegii și cu cei care au primit acest vaccin, nu a dus la neplăceri decât la o singură jenă la locul de administrare și un vaccin care sigur ne va da protecția pentru următoarea perioadă de timp”, a declarat dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist.

Urmăriți Impact.ro și pe