Totul despre concediul de creștere copil 2021. Cum îl poți obține și ce indemnizație acordă statul

Cristian Cojocaru 11.01.2021, 15:50
Totul despre concediul de creștere copil 2021. Cum îl poți obține și ce indemnizație acordă statul

Suntem obișnuiți ca legislația să se schimbe frecvent așadar, trebuie să ne menținem informați pentru a nu invoca necunoașterea legii. Dacă sunteți proaspăt părinți sau urmează a fi, aflați totul despre concediul de creștere copil în anul 2021. Cum se poate obține acesta și ce indemnizație acordă statul.

Concediul de creștere copil în 2021

Acest tip de concediu poate fi acordat oricăruia dintre părinți, se arată potrivit legii în vigoare. Potrivit legislației, părintele care beneficiază de suma de bani din partea statului se încadrează într-o sumă minimă și maximă prevăzută de lege. Există și situații excepționale în care acesta poate obține bani și din alte surse decât concediul de creștere al copilului.

Statul acordă această sumă de bani oricăruia dintre părinți dacă minorul are până în vârsta de doi ani, trei ani fiind în situația în care minorul suferă de un handicap. Una dintre condiții este ca cel care beneficiază de indemnizație să fi realizat venituri impozabile de cel puțin 12 luni în ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului.

Excluzând veniturile din salarii, activitățile independente sau agricore, cele 12 luni pot fi constituite integral și din perioade în care solicitanții au beneficiat de șomaj și concediu medical sau pensie de invaliditate ori concediu fără plată pentru creșterea copilului. Atât concediul cât și indemnizația se cuvin pentru fiecare dintre nașteri, în cazul în care părinții au mai mult de un copil.

În afară de condiția menționată anterior, solicitanții trebuie să fie cetățeni români, străini sau apatrizi, să aibă domiciliul sau reședința pe teritoriul României și să locuiască în țară împreună cu copilul sau copiii pentru care solicită acest drept. Dacă ambele persoane din familie au dreptul la concediu de crestere al copilului, legea prevede ca cel puțin o lună să îi fie acordată persoanei care nu a beneficiat de acest drept, cunoscut și sub denumirea de ”luna tatălui”.

Legea prevede ca cel puțin o lună să îi fie acordată persoanei care nu a beneficiat de acest drept, cunoscut și sub denumirea de ”luna tatălui”.  
Legea prevede ca cel puțin o lună să îi fie acordată persoanei care nu a beneficiat de acest drept, cunoscut și sub denumirea de ”luna tatălui”.

Contravaloarea indemnizației de creștere a copilului

Potrivit Ordonanței nr. 111/ 2010, indemnizația pentru creșterea copilului este echivalentă cu 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului. Aceasta nu este cumulativă cu salariul, astfel dacă dorește să reintre în sfera muncii mai devreme, va pierde această indemnizație. Indemnizația nu poate fi mai mică de 1.250 de lei dar nici mai mare de 8,500 de lei, indiferent de venituri.

În cazul în care în acest inverval de doi ani de la nașterea primului copil, mama naște pentru a doua oară, persoana aflată în concediul de creștere al copilului poatre trece în alt concediu pentru cel de-al doilea copil și se va finaliza la împlinirea vârstei de doi ani al celui de-al doilea copil, indemnizația având însă valoarea minimă de 1.250 de lei.

În cazul în care părinții vor avea gemeni sau tripleți, indemnizația se va calcula la valoarea de 85% din media celor 12 luni la care se adaugă 1.250 de lei începând cu cel de-al doilea copil din aceeași sarcină. Cei care primesc indemnizația pentru creșterea copilului nu au voie să realizeze venituri pe toată durata concediului, în caz contrar, suspendându-se dreptul începând cu ziua următoare. Există și excepții care pot fi consultate în textul integral al OUG nr.111/2010.

Cererile depuse pentru acest drept sunt soluționate în termen de 15 zile lucrătoare începând cu data înregristrării cererii la agențiile teritoriale, decizii care urmează a fi comunicate în cinci zile lucrătoare de la emitere. Tot în textul legii puteți găsi și documentele necesare care trebuie depuse pentru cererea acestui drept.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI