Totul despre cetățile dacice fantomă din judeţul Hunedoara. În timp ce unele au devenit faimoase în toată lumea, altele au fost complet uitate

Elena Avramescu 27.10.2021, 10:32
Totul despre cetățile dacice fantomă din judeţul Hunedoara. În timp ce unele au devenit faimoase în toată lumea, altele au fost complet uitate

În județul Hunedoara întâlnim o sumedenie de cetăţi dacice, iar unele dintre aşezări au reușit să devină faimoase în toată lumea, în timp ce altele au avut o soartă complet diferită, fiind în uitare completă.

Totul despre cetățile dacice fantomă din Hunedoara

Se pare că numai câteva dintre ruinele rămase au fost cercetate, în timp ce alte aşezări antice au rămas inaccesibile, iar călătorii riscă să se rătăcească şi chiar să se confrunte cu pericole în căutarea lor. În plus, celor mai cunoscute astfel de locuri sunt în Munţii Orăştiei, fiind un ţinut dens populat în Antichitate. Momentan, pădurile acoperă cea mai mare suprafaţă a acestui ţinut.

Pe lângă asta, cinci dintre aşezările din Munţii Orăştiei, fiind vorba despre Sarmizegetusa Regia, Costeşti, Blidaru, Piatra Roşie şi Băniţa se află în patrimoniul cultural mondial UNESCO, împreună cu cetatea Căpâlna din judeţul Albă. Numai Sarmziegetusa Regia mai beneficiază de pază, protecţie şi administrare adecvată, pe când celelalte patru situri din Munţii Orăştiei vor beneficia de aceste facilităţi, în următoarele luni, potrivit reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara, care în 2020 le-au preluat în administrare.

Totul despre cetatile dacice fantoma din Hunedoara
Cetatile dacice din Hunedoara

De-a lungul timpului, istoricii şi arheologii au considerat că aceste cetăţi fac parte dintr-un sistem compact de ocupare şi apărare a teritoriului, o particularitate a acestora o reprezintă însă amplasarea lor în zone greu accesibile, situate pe înălţimi. Tocmai din aceste cauze există anumite riscuri în ceea ce priveşte accesul turiştilor în siturile arheologice din Munţii Orăştiei, dar şi buna protejare a vestigiilor.

Vandalizarea şi organizarea unor evenimente neautorizate se petrec constant în cetăţile dacice şi nu fac altceva decât să afecteze integritatea şi imaginea acestora. Experienţa de vizitare actuală nu oferă nicio facilitate, lipsind componentele necesare unei bune înţelegeri a acestor situri arheologice.

Lipsesc, de asemenea, şi informaţiile privind drumurile de acces, traseele marcate – cu zone de odihnă şi dotări minimale pentru buna funcţionare şi protejare a sitului arheologic – punctele de informare şi vânzare bilete, spaţiile pentru pază şi depozitare a materialelor de întreţinere, grupurile sanitare destinate vizitatorilor, a spus Radu Barb, directorul Direcţiei Generale de Administrare Monumente şi Promovare Turistică, din cadrul Consiliului Judeţean Hunedoara, potrivit Adevărul.

Chiar dacă sunt la fel de interesante ca faimoasele cetăţi din patrimoniul UNESCO, mai multe aşezări dacice din judeţul Hunedoara au rămas străine, astfel că foarte puţini călători ajung la ele şi doar faptul că rămăşiţele lor au fost mai puţin accesibile le-a întârziat distrugerea.

Pe vârful retezat al Dealului Hulpe (cota 902), întâlnim o fortificaţie după toate aparenţele destul de puternică, din care blocuri de piatră de calcar au căzut în vale. Pe panta vestică a acestui Vârf al lui Hulpe se conturează urmele unui turn, pe o terasă, cu urme de lipitură arsă şi fragmente de vase. Mai spre nord de acest turn, la cca 15 paşi, întâlnim urmele unei alte aşezări, a spus istoricul Constantin Daicoviciu în 1951.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...