Toți șoferii din România trebuie să aibă asta în mașină. Amenzile sunt și de 1160 de lei

Stan Filon 09.09.2020, 14:35
Toți șoferii din România trebuie să aibă asta în mașină. Amenzile sunt și de 1160 de lei

Șoferii trebuie să fie foarte atenți atunci când pleacă cu mașina, deoarece dacă nu au toate documentele necesare, riscă amenzi usturătoare! Dar de ce acte avem nevoie pentru a circula în voie cu autoturismul? Ei bine, totul scrie în Codul Rutier.

Ce acte trebuie să aibă șoferul asupra sa atunci când pleacă cu mașina

Actele necesare șoferului sunt destul de multe, dar urmează să se împuțineze, după ce s-a decis că Polița RCA nu mai este necesară în varianta tipărită, ci poate fi prezentată organului de control și în varianta electronică, dar acest lucru se va întâmpla începând cu data de 15 septembrie.

Până atunci, asigurarea RCA trebuie să fie prezentă fizic pentru a o putea arăta polițiștilor de la Rutieră. Pe lângă aceasta, șoferii sunt obligați să aibă în mașină atunci când folosesc rețeaua de drumuri publice atât actele autoturismului, respectiv talonul mașinii, cât și actele personale (actul de identitate, de principiu), inclusiv permisul de conducere, document ce atestă faptul că are dreptul de a conduce acel autovehicul (în funcție de categoria înscrisă pe permisul auto).

Ce acte trebuie să aibă șoferul asupra sa atunci când pleacă cu mașina
Ce acte trebuie să aibă șoferul asupra sa atunci când pleacă cu mașina

Ce amendă riști dacă uiți unul dintre acte acasă

În Codul Rutier scrie că șoferii “sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum și alte documente prevăzute de lege”.

Atunci când nu respectă obligația de a avea asupra lui documentele de mai sus, șoferii riscă amenzi prevăzute în clasa a III-a de sancțiuni, adică de la șase la opt puncte-amendă. Ținând cont de faptul că punctul-amendă are acum valoarea de 145 de lei. Așadar, amenzile pot fi cuprinse între 870 și 1.160 de lei.

Pentru refuzul “înmânării actului de identitate, permisului de conducere, certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevăzute de lege, la cererea polițistului rutier, precum și refuzul de a permite verificarea vehiculului”, șoferii riscă patru puncte de penalizare.

Apoi, șoferii trebuie să se asigure că mașina cu care circulă are inspecția tehnică periodică efectuată la timp, iar acest lucru apare și pe talon. De asemenea, din 2014, șoferii trebuie să aibă în mașină și certificatul de inspecţie tehnică periodică, ce se primește la efectuarea ITP-ului.

Trusa medicală este obligatorie

Așa cum apare și pe website-ul Registrului Auto Român, “având în vedere că este vorba despre un certificat armonizat stabilit printr-un act normativ UE este necesar ca certificatul să fie disponibil împreună cu anexa la certificatul de înmatriculare pentru prezentare în vederea unor eventuale controale în cazul vehiculelor care au efectuat ITP începând cu 31 decembrie 2013”.

În cazul în care se iese cu mașina din țară, potrivit informațiilor aflate pe site-ul Poliției de Frontieră, la controlul de la graniță, șoferii trebuie să prezinte obligatoriu următoarele acte: buletinul/pașaportul, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare valabil al mașinii și Cartea Verde asociată poliței de asigurare pentru răspundere civilă auto.

Șoferii trebuie să mai facă dovada prezenței trusei medicale, cât și două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu, omologate. Trusa medicală trebuie să conțină, printre altele, o foarfecă, leucoplast, plasturi, comprese de tifon, ace de siguranță și o folie de supraviețuire izotermă. Dacă nu au cele menționate, șoferul poate primi o amendă cuprinsă între 580 și 725 de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...