Cu cine ar putea fi înlocuit Florin Cîțu de către PNL. Premierul, despre demisiile miniştrilor USR: “Analizez”

Ioana Bucur 07.09.2021, 18:30
Cu cine ar putea fi înlocuit Florin Cîțu de către PNL. Premierul, despre demisiile miniştrilor USR: “Analizez”

După ce au făcut zid în jurul premierului, se pare că liberalii ar putea să se răzgândească, doar pentru a reface majoritatea cu USR-PLUS. Cu cine ar putea fi înlocuit Florin Cîțu de PNL? Ce spune acesta despre demisiile în bloc ale miniștrilor?

Florin Cîțu ar putea fi înlocuit de PNL

În spatele ușilor închise, liberalii ar fi ajuns să se gândească la o altă modalitate de a pune punct conflictului cu USR-PLUS, fiind dispuși chiar să vină cu o nouă propunere pentru funcția de premier, dar după data de 25 septembrie, după ce se va alege noua conducere a partidului.

Potrivit unor surse citate de Antena 3, pe lista celor cu care ar putea fi înlocuit Florin Cîțu de către PNL se află Lucian Bode, Rareș Bogdan și Iulian Dumitrescu.

„Abia după 25 septembrie ar fi de acord președintele României, dar și Partidul Național Liberal, să renunțe la Florin Cîțu. Asta pentru a păstra coaliția, ca Dan Barna să renunțe la demisii, la moțiunea de cenzură depusă zilele trecute alături de cei de la AUR.

Se pare că aceasta ar fi varianta pentru care l-a chemat președintele Klaus Iohannis la discuții pe Dan Barna. O variantă care rămâne de văzut dacă va rămâne în picioare. Urmează să spună și Dan Barna dacă acceptă această variantă sau dacă președintele României a găsit un alt numitor comun să-i convingă pe cei de la USR-PLUS să renunțe la aceste măsuri politice, demisiile și moțiunea de cenzură”, a explicat reporterul Antena 3 Radu Tiliță.

Florin Citu
Florin Citu

Florin Cîțu, despre demisiile miniștrilor USR-PLUS

Marți, premierul susținea că încă nu văzuse demisiile miniștrilor USR-PLUS, depuse în primele ore ale dimineții la Secretariatul General al Guvernului. Florin Cîțu a declarat că încă analizează situația și că nu ar exclude posibilitatea ca, după întâlnirea lui Dan Barna cu Klaus Iohannis, aceste demisii să fie retrase.

„Dați-mi voie să analizez întâi situația. În momentul acesta încă analizez situația politică. (…) Când o să iau o decizie, o să anunț. Nu am luat nicio decizie în acest sens. Eu în continuare mizez pe o guvernare de dreapta în România”, a spus Florin Cîțu.

Doar că Dan Barna a ieșit dezamăgit de la întâlnirea cu președintele țării, dezvăluind că Iohannis nu a propus nicio soluție pentru ieșirea din criza politică declanșată după demiterea ministrului Justiției, Stelian Ion.

„Mi-aș fi dorit ca întâlnirea să fi avut loc acum mai multe zile. Știu că foarte mulți dintre dvs. sperați ca această întâlnire să vină cu o soluție. Din păcate, și sunt dezamăgit din cauza asta, s-a dovedit a fi o întâlnire formală, o întâlnire benignă, în care am trecut în revistă istoricul acestei crize generată miercurea trecută, și am exprimat foarte clar poziția USR-PLUS conform căreia ieșirea din criză se poate rezolva foarte rapid printr-un nou premier propus de președinte, de partenerul PNL din coaliție și continuarea coaliției.

Cam aici s-a terminat partea de conținut a dialogului pe care l-am avut cu președintele. Nu s-a prezentat vreo soluție, nu s-au analizat scenarii. A fost o întâlnire mai degrabă formală”, a spus Dan Barna.