Dan Barna, nemulţumit de întâlnirea cu Iohannis. „Nu s-au prezentat soluţii, a fost ceva mai mult formal”

Badea Violeta, Diana Dumitrache 07.09.2021, 18:11
Dan Barna, nemulţumit de întâlnirea cu Iohannis. „Nu s-au prezentat soluţii, a fost ceva mai mult formal”

Update – Liderul USR PLUS Dan Barna a declarat marţi, 7 septembrie, că întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis s-a dovedit a fi o întâlnire formală şi că nu i s-au prezentat soluții sau scenarii.

„Din păcate, s-a dovedit a fi o întâlnire formală, benignă, în care am trecut în revistă istoricul acestei crize şi am exprimat poziţia USR PLUS că ieşirea din criză se poate rezolva prin propunerea unui nou premier din partea PNL. Aici s-a terminat partea de conţinut. Nu s-a prezentat o soluţie, nu s-au analizat scenarii”, a precizat Dan Barna.

Liderul USR a fost întrebat dacă a vorbit cu șeful statului care ar fi variantele guvernării în cazul în care coaliţie nu ajunge la o reconciliere.

 ”Mi-aş fi dorit să discutăm scenarii, nu s-a întâmplat lucrul acesta”, a spus Barna.

„A fost o întâlnire de care am fost dezamăgit, pentru că a fost o întâlnire mai degrabă formală,unde pur şi simplu am făcut fotografie a prezentului”, a mai adăugat co-preşedintele USR PLUS.

 

-Știre inițială-

Președintele Klaus Iohannis va avea astăzi, 7 septembrie, la Palatul Cotroceni, o întâlnire cu liderul USR, Dan Barna. Potrivit unor surse, șeful statului va propune un Guvern fără Florin Cîțu, dar există și o condiție pentru ca acest lucru să se întâmple.

Klaus Iohannis îi va propune lui Dan Barna un Guvern fără Florin Cîțu

Președintele Klaus Iohannis avea marți, 7 septembrie, la Palatul Cotroceni, o întâlnire cu liderul USR, Dan Barna. Conform anumitor surse, șeful statului îi va propune lui Barna un guvern fără Florin Cîțu, dar condiția este aceea de a aștepta finalizarea congresului în care se va alege noua conducere a Partidului Național Liberal, mai exact după data de 25 septembrie.

De asemenea, Klaus Iohannis nu are de gând să accepte demisiile miniștrilor USR, sperând că se va ajunge la o reconciliere. Președintele are de gând să-i facă o propunere tenantă lui Dan Barna: să renunțe la demisii ale miniștrilor USR PLUS în schimbul unui guvern fără Florin Cîțu.

Așadar, liberalii și Klaus Iohannis sunt dispuși să-l dea jos pe Florin Cîțu din fruntea Guvernului, deși liderul statului îl asigurase pe premier de tot sprijinul său pentru a rămâne în funcție. Mai mult decât atât, președintele s-ar fi gândit și la o nouă variantă. Astfel, acesta ar urma să-l propună în fruntea Guvernului României pe Lucian Bode.

Klaus Iohannis propunere pentru Barna
Klaus Iohannis propunere pentru Barna

De la ce a pornit actuala criză guvernamentală

Actuala criză guvernamentală a pornit pe data de 1 septembrie, după ce premierul Florin Cîțu l-a revocat pe ministrul Justiţiei, Stelian Ion, susținând că acesta a refuzat să avizeze Programul de investiţii Anghel Saligny. La două zile distanță, Dan Barna și Dacian Cioloș, copreședinte USR-PLUS, au anunțat depunerea la Parlament a moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, denumită „Demiterea Guvernului Cîțu, singura șansă a României de a trăi!”.

Ulterior, AUR a făcut același lucru. În noaptea de 3 septembrie, birourile permanente au fost reunite, în regim online, pentru a lua act și a stabili calendarul moţiunii, dar şedinţa nu a putut avea loc din lipsă de cvorum și a fost amânată pentru a doua zi.

Nici pe 4 septembrie nu s-a întrunit cvorumul, așa că Ședința Birourilor Permanente a fost amânată a doua oară, pentru ziua de 6 septembrie. Moțiunea de cenzură a fost amânată și a treia oară tot din lipsă de cvorum, după ce parlamentarii PSD și mai apoi cei ai PNL au părăsit ședința.

În plus, echipa lui Florin Cîțu a cerut amânarea pe motiv că anumite semnături din moțiune nu corespund și că nu sunt prezentate în original. Astfel, s-a ajuns la o nouă convocare pentru astăzi, 7 septembrie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...