Tot ce nu știai despre paracetamol, care a devenit indispensabil în lupta cu Coronavirusul. Toate reacțiile adverse și cine are interzis în a-l folosi

Cristian Cojocaru / 12.01.2021, 16:08
Tot ce nu știai despre paracetamol, care a devenit indispensabil în lupta cu Coronavirusul. Toate reacțiile adverse și cine are interzis în a-l folosi

Paracetamolul este unul dintre cele mai utilizate medicamente, în momentul de față, multe farmacii având stocul epuizat. Ce trebuie să știi despre paracetamol este că a devenit indispensabil în lupta cu Coronavirus dar acesta poate fi utilizat la scară largă împotriva mai multor afecțiuni.

Obișnuitul paracetamol este indispensabil în lupta împotriva Covid

În ultima săptămână farmaciile se confruntă cu o penurie de paracetamol, din cauza faptului că medicamentul a fost recomandat ca indicat în lupta împotriva Covid-19 pentru persoanele care au simptome ușoare. Paracetamolul este însă prezent în foarte multe dintre medicamente, care pot scădea febra. Suntem obișnuiți să ne tratăm după ureche, însă această subtanță are și contraindicații iar anumite persoane ar trebui să îl evite.

Medicamentele care au paracetamol în compoziție, au o acțiune analgezică și antipiretică (scad febra), fiind foarte utile în cazul durerilor de cap, ale articulațiilor, durerilor de stomac și spate dar recomandat și pentru durerile mentruale sau dentare, ori febră.

„Paracetamolul este un medicament simptomatic, se foloseşte atunci când febra creşte peste 38,5 grade Celsius”, spune dr. Sandra Alexiu, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

Acest tip de medicamente se comercializează sub formă de capsule, siropuir, pulbere, pastile efervescente, supozitoare sau soluție injectabilă. Comprimatele de paracetamol sunt cel mai des utilizate dar acțiunea acestora intervin la aproximativ o oră de la administrare, în mod normal, în dozaj de 500 mg.

Modul în care paracetamolul se administrează

Modul de administrare al paracetamolului diferă în funcție de vârstă dar și de forma în care este luat. Astfel adulților le este recomandată o doză de 1 – 2 comprimate de 500 mg de cel mult 4 ori pe zi, la o durată de minim 4 ore între administrări. În cazul copiilor, doza de paracetamol este una mică în mod normal. Siropurile sunt indicate copiilor cu vârsta sub 6 ani prin administrarea a 5 ml de sirop care conține 120 mg de paracetamol. Se administrează maxim 4 doze într-un interval de 24 de ore.

„Este indicat pentru ameliorarea simptomatologiei răcelii, gripei, inclusiv COVID-19. De fapt, în formele uşoare, nu avem de unde să ştim că e infecţie cu noul coronavirus. E o răceală uşoară sau puţin mai zdravănă pentru 85% dintre noi. Ca atare, dozele sunt asemănătoare. Dar se abuzează clar în populaţie. Recomand ca persoanele care vor să ia Paracetamol să se adresele mai întâi medicului de familie, prin telefon, Whatsapp, messenger Facebook, SMS”, adaugă dr. Alexiu.

În ultima săptămână farmaciile se confruntă cu o penurie de paracetamol, din cauza faptului că medicamentul a fost recomandat ca indicat în lupta împotriva Covid-19
În ultima săptămână farmaciile se confruntă cu o penurie de paracetamol, din cauza faptului că medicamentul a fost recomandat ca indicat în lupta împotriva Covid-19

Reacțiile adverse pe care le poate produce abuzul de paracetamol

Paracetamolul dozat în cantități mari sau pe termen lung poate provoca reacții adverse. Excesul acestuia poate afecta ficatul și poate veni cu simptome precum petele roșii sau vineții de la nivelul pielii, greață, vărsături, diaree, balonare, insomnia, alergii, mâncărimi ale pielii sau afte. În cazuri extreme, paracetamolul poate duce la intoxicație manifestându-se cu somnolență, lipsa poftei de mâncare, dureri abdominale puternice sau letargie, în acest caz fiind necesar un apel de urgență la medic.

Subtanța poate fi luat împreună cu alte analgezice de tipul aspirinei sau ibuprofenului ori codeinei dar niciodată cu un alt medicament care conține paracetamol. Acesta nu este interzis femeilor însărcinate.

„Se consideră că nu există niciun risc asupra sarcinii sau a dezvoltării embrio-fetale, atunci când este utilizat în doza recomandată. Paracetamolul este excretat în laptele matern, dar nu în cantităţi semnificative clinic. La dozele terapeutice, pe termen scurt poate fi administrat în cursul sarcinii şi alăptării, după evaluarea raportului beneficiu terapeutic-risc potenţial”, spune dr. Sandra Alexiu.

Totuși, paracetamolul este contraindicat persoanelor care sunt tratate cu warfină, antiepileptice sau medicamente specifice tuberculozei. De asemena, necesită atenție sporită administrarea de paracetamol în combinație cu antidepresivele sau suplimentele pe bază de sunătoare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI