E leguma cea mai nocivă din lume, însă toți românii o folosesc în exces în mâncare. De ce trebuie să avem grijă cu ea

Iancu Andreea 06.09.2020, 13:15
E leguma cea mai nocivă din lume, însă toți românii o folosesc în exces în mâncare. De ce trebuie să avem grijă cu ea

Specialiștii în nutriție recomandă consumul de legume și fructe, date fiind beneficiile pe care acestea le au pentru organism. În ciuda faptului că aceste alimente sunt sănătoase, consumate în exces sau în anumite combinații, pot face mai mult rău decât bine. Acest lucru este valabil și pentru leguma pe care românii o adoră în mâncăruri și pe care o folosesc în multe preparate, fără să știe că e nocivă.

Ce legumă nocivă este folosită în exces în mâncarea românilor

Ceva din interiorul nostru ne dictează câteodată să consumăm alimente nu tocmai sănătoase pentru organism. De cele mai multe ori tindem să mâncăm în funcție de gustul care ne face plăcere. Astfel, ajungem să consumăm în exces alimente sărate sau dulci. Totodată, băuturile alcoolice ne provoacă stări de euforie și relaxare, în ciuda faptului că sunt nocive pentru sănătate. Chiar și legumele pot fi dăunătoare. Una dintre cele mai nocive din lume este folosită în multe mâncăruri gătite de români.

Țelina, pe care gospodinele o adaugă în ciorbă pentru mai multă savoare, pare să fie catalogată drept cea mai nocivă legumă din lume. În ciuda conținutul de vitamine precum: A, C, K, B1, B2, B5, B6, magneziu, potasiu, fibre, acid folic, calciu si mangan, se recomandă un consum ponderat de țelină. Specialiștii o recomandă pentru persoanele cu probleme de tensiune arterială sau colesterol, dar și pentru bărbații cu disfuncții erectile. De asemenea, vitamina K ajută la reglarea zahărului din corp.

Țelina este leguma cea mai nocivă din lume foto - Pixabay
Țelina este leguma cea mai nocivă din lume
foto – Pixabay

Motivul pentru care țelina poate fi nocivă

Țelina poate reprezenta un pericol pentru sănătatea umană atunci când este reîncălzită. Aceasta are un conținut crescut de nitrați, ce se eliberează în momentul în care preparatul este reîncălzit. Nitrații sunt cunoscuți pentru influența negativă asupra organismului. Astfel, aceștia pot crește riscul pentru boli precum cancerul, hipertensiunea arterială, probleme ale sistemului circulator, urticarie, intoxicație sau cianoză severă.

Așadar, gospodinele ar trebui să nu mai prepare ciorba în cantități mari. Atunci când este folosită într-un preparat, țelina trebuie consumată imediat și nu servită de mai multe ori în decursul zilelor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...