Dacă îți plac prăjiturile cu mere, tortul cu mere caramelizate este desertul perfect pentru zilele friguroase de toamnă- iarnă. Ușor de preparat, cu ingrediente obișnuite acest tort îl poți prepara rapid atunci când ești pe fugă sau dacă vrei un desert sănătos, de casă fără să petreci prea mult timp în bucătărie.
Deși pare sofisticat, datorită merelor în caramel, acest tort este cel mai simplu și rapid pe care îl poți face. Tortul sau prăjitura cu mere caramelizate, îi poți spune cum îți place, este compus din două straturi delicioase: un strat de pandișpan aromat și un strat de mere caramelizate.
După cum scrie mai sus, chiar nu este complicat să prepari acest tort. Ingredientele necesare sunt mere de orice soi, zahăr alb sau brun, unt ras, ouă, făină și arome. Nu-i așa că ai putea să te apuci de treabă chiar acum?!
Blatul pentru tort este un blat simplu de pandișpan, pe care îl poți aromatiza cu diverse arome: coajă de portocale sau de lămâie, cardamom, ghimbir, ienibahar, scorțișoară sau orice condimente îți plac. Stratul de mere caramelizate se obține prin coacerea merelor în zahăr topit cu unt. Pentru coacere, ai nevoie de o tavă rotundă cu fundul detașabil dar tapetată cu hârtie de copt.
Atenție, sosul caramel se poate scurge în cuptor pe perioada coacerii, de aceea este recomandat să pui o tavă dedesubtul tăvii cu tortul de mere, pentru a nu murdări cuptorul. Tortul de mere caramelizate este suficient de dulce și se servește simplu sau cu un moț de frișcă naturală. Dar dacă îți place dulcele intens, poți adăuga pe felia de tort, o cupă de înghețată de vanilie. Delicios!
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Mere caramelizate
Blat pandișpan
I. Mere caramelizate
1. Se spală și se curăță merele de semințe și cotor. Se taie felii cu cuțitul, de grosimea dorită.
2. Într-o tigaie se caramelizează zahărul tos. Se pune zahărul la topit, la foc mic, cu grijă, să nu se ardă.
3. După ce zahărul se topește complet și devine de culoarea maro- roșcat, se toarnă fierbinte în tava de prăjitură. Tava se răsucește în toate direcțiile pentru a tapeta pereții în zahăr caramel ( atenție să nu vă stropiți cu zahăr fierbinte) . Se lasă deoparte până ce zahărul topit se răcorește.
4. Peste zahărul caramel se așază uniform feliile de măr. Peste ultimul strat de mere se distribuie bucățelele de unt.
5. Se dă tava cu mere la cuptorul pre încins la 180 de grade, timp de 30 de minute.
II. Blat pandișpan
1. Cât merele se coc în cuptor, se separă ouăle și se mixează albușurile cu un praf de sare.
2. Se adaugă zahărul și se continuă mixarea până se formează o spumă fermă și lucioasă ca la bezea.
3. Peste bezea se adaugă cele 5 gălbenușuri și se mixează rapid.
4. Se încorporează ușor făina cu ajutorul unei spatule, cu mișcări de sus în jos.
III. Coacere prăjitură
1. Se scot merele din cuptor și se toarnă rapid aluatul peste ele.
2. Tava cu prăjitura se dă din nou la cuptor până blatul este copt, se testează cu scobitoarea. Va curge puțin sos în tavă care se recuperează de pe hârtia de copt.
3. Imediat după ce blatul s-a copt, prăjitura se răstoarnă pe un platou care se poziționează deasupra formei de prăjituri. Această manevră se face cu atenție pentru că sosul de zahăr este încă fierbinte și fluid.
4. După ce tortul a fost răsturnat, se recuperează sosul de zahăr de pe hârtia de copt și din forma în care a fost și se picură peste stratul de mere caramelizate.
5. Cu o frigăruie lungă, se înțeapă tortul până la bază. Astfel, blatul de pandișpan se va îmbiba cu sosul caramel scurs din stratul de mere. Delicios!