Topul la care România e cea mai ieftină țară din Europa. Este esențial, nu avem de ce să ne plângem

Stan Filon 21.06.2022, 15:09
Topul la care România e cea mai ieftină țară din Europa. Este esențial, nu avem de ce să ne plângem

Oficiul European de Statistică Eurostat a venit cu alte cifre care arată nivelul prețurilor pentru bunurile de consum și servicii din Uniunea Europeană, la nivelul anului trecut. Astfel, am aflat că în anul 2021 cel mai scăzut nivel al preţurilor pentru bunurile de consum şi servicii din Uniunea Europeană s-a regăsit în Polonia (60% din media UE), România şi Bulgaria (ambele cu 56% din media UE).

Topul la care România e cea mai ieftină țară din Europa

Potrivit Eurostat, cel mai ridicat nivel al preţurilor în Uniunea Europeană s-a înregistrat în Danemarca şi Irlanda (ambele 140% din media UE), Luxemburg (132%), Suedia (128%) şi Finlanda (126%), în anul 2021, notează Agerpres.

Diferențele de anul trecut la nivelul preţurilor pentru restaurante şi hoteluri a fost unul halucinant. S-a ajuns la diferențe chiar și de aproape 3,4 ori mai ridicat în cea mai scumpă ţară, faţă de cea mai ieftină. Nivelul preţurilor a variat de la 46% din media UE în Bulgaria, 54% în România şi 62% în Ungaria, la 155% din media UE în Danemarca, 137% în Suedia şi 133% în Finlanda.

Topul la care Romania este cea mai ieftina tara din Europa
Topul la care Romania este cea mai ieftina tara din Europa

Unde este cel mai ieftin tutun din Uniunea Europeană

Pe locul doi în ceea ce priveşte diferenţa între preţuri se află alcoolul şi tutunul, cel mai scăzut nivel fiind în Bulgaria (64% din media UE), Polonia (72%) şi Ungaria (79%), iar cel mai ridicat în Irlanda (205% din media UE), urmată la distanţă de Finlanda (173%), Suedia (136%), Danemarca şi Franţa (ambele 134%). Aici, se pare că variaţiile de preţ sunt provocate de diferenţele de impozitare la acest tip de produse.

Ei bine, când vine vorba de prețul la alimente și băuturi nealcoolice, România se află pe primul loc. Aici sunt regăsite cele mai ieftine alimente și băuturi non-alcoolice, prețurile reprezentând în țara noastră o proporție de 69% din media europeană. România este urmată de Polonia (72%), iar cele mai ridicate prețuri le regăsim în Luxemburg (125% din media UE), Danemarca (120%) şi Irlanda (119%).

Când vine vorba de îmbrăcăminte, diferențele sunt ușor apropiate în rândul statelor membre UE, variind de la 76% din media UE în Bulgaria la 134% în Danemarca. Discrepanțe reduse reduse se înregistrează şi la echipamentele de transport personal, cele mai ieftine fiind în Polonia (81% din media UE), iar cele mai scumpe în Danemarca (138%). La fel se întâmplă și la produsele electronice de consum. Cele mai ieftine sunt în Polonia 88%, pe când cele mai scumpe se găsesc în Țările de Jos, cu 113% din media europeană.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...