Topul în care România stă groaznic în Europa. E vorba despre bani, cât de rău am ajuns

Stan Filon 10.12.2021, 15:08
Topul în care România stă groaznic în Europa. E vorba despre bani, cât de rău am ajuns

România stă foarte prost la capitolul putere de cumpărare, potrivit unui studiu făcut de GfK Purchasing Power pentru Europa. Mai exact, un român are o putere de cumpărare de doar 7.453 de euro pe an, pe când media europeană este de peste 15.000 de euro. Mai mult, românii au o putere de cumpărare de aproape 9 ori mai mică decât campionii Europei.

România stă foarte prost în topul puterii de cumpărare din Europa

GfK Purchasing Power a făcut un studiu în Europa și a aflat astfel care este puterea de cumpărare a fiecărui european, în funcție de țara unde locuiește. Referitor la România, datele nu sunt deloc îmbucurătoare. Românii au o putere de cumpărare la jumătate față de media europeană.

Dacă media europeană este de pe cap de locuitor este de 15.055 euro, românii au o putere de cumpărare de doar 7.453 de euro pe an. Din acest punct de vedere, România se clasează pe locul 31 în Europa, din 42 de țări. Puterea de cumpărare este direct conectată la venitul mediu net. Aici, campioane sunt state precum Liechtenstein, Elveţia şi Luxemburg, care au cele mai mai venituri.

Romania sta foarte prost in topul puterii de cumparare din Europa
Romania sta foarte prost in topul puterii de cumparare din Europa

Pe loc se clasează românii

Aici, puterea de cumpărare este cea mai mare. Mai exact, în Liechtenstein aceasta a ajuns în 2021 la 64.629 de euro, mai mare de 4,3 ori decât media europeană. Elveția este pe locul 2, iar Luxemburg pe locul 3 cu 40.739 de euro, respectiv 35.096 de euro.

La coada clasamentului regăsim țări precum Kosovo, Moldova şi Ucraina, care înregistrează cele mai scăzute valori ale puterii medii de cumpărare. Mai exact, Ucraina ocupă ultimul loc printre ţările incluse în studiu, cu cea mai mică putere de cumpărare, ucrainienii au la dispoziţie doar 1.892 de euro pe cap de locuitor, ceea ce reprezintă mai puţin de 13% din media europeană.

„După ce puterea de cumpărare a stagnat anul trecut din cauza pandemiei de coronavirus, în acest an oamenii pot compensa cel puţin parţial creşterea inflaţiei prin câştiguri nominale ale puterii de cumpărare. Aceasta înseamnă că, în 2021, locuitorii din Europa vor avea din nou mai mulţi bani disponibili pentru cheltuielile de consum, servicii, vacanţe şi multe altele. Cu toate acestea, puterea de cumpărare nu se dezvoltă la fel în fiecare ţară europeană: în timp ce Regatul Unit urcă cu două locuri în clasamentul puterii de cumpărare, tot din cauza unei lire sterline mai puternice, Irlanda vecină alunecă în jos cu trei locuri în top. Şi au existat unele schimbări şi în interiorul ţărilor – cum ar fi în Franţa, unde decalajul în puterea de cumpărare se măreşte”, a explicat Filip Vojtech, expert în domeniul soluţiilor de geomarketing GfK.

Cum stă situația în țară

La nivelnațional, capitala București este lider în top 10 orașe, după puterea de cumpărare. Bucureștenii au o putere de cumpărare de cu aproape 86% peste media naţională, dar totuşi cu 8% sub media europeană.

Bucureştenii au puterea de cumpărare de peste trei ori mai mare în comparaţie cu locuitorii judeţului cel mai puţin bogat, Vaslui, unde venitul net disponibil reprezintă aproximativ 56% din media naţională şi puţin sub 28% din media europeană.

Puterea de cumpărare reprezintă venitul disponibil după deducerea impozitelor şi contribuţiilor caritabile şi incluzând orice beneficiu de stat primit. Puterea de cumpărare GfK se bazează pe venitul nominal disponibil al populaţiei, ceea ce înseamnă că valorile nu sunt ajustate cu inflaţia.

Puterea de cumpărare a consumatorilor acoperă cheltuielile legate de alimentaţie, transport, utilităţi, servicii, energie, pensii private şi planuri de asigurare, precum şi alte cheltuieli, cum ar fi concediul de odihnă, mobilitatea şi achiziţiile consumatorilor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...