De ce se tem cel mai mult românii din diaspora la reîntoarcerea în țară de sărbători. 60% dintre ei și-au anulat cel puțin o dată venirea în România

Elena Avramescu 10.12.2021, 14:35
De ce se tem cel mai mult românii din diaspora la reîntoarcerea în țară de sărbători. 60% dintre ei și-au anulat cel puțin o dată venirea în România

Un studiu realizat de o agenţie de turism online a arătat faptul că românii plecaţi la muncă peste hotare vor, în proporţie de 68%, ca să revină în ţară de sărbători. În plus, relaxarea restricțiilor anunțate în urmă cu câteva zile joacă un rol important în luarea acestei decizii.

Temerea românilor din diaspora la reîntoarcerea în țară de sărbători

După ce anul trecut sărbătorile de iarnă au arătat cu totul altfel faţă de cum eram obişnuiţi, iar Crăciunul şi Revelionul au fost sărbătorite preponderent acasă, în grupuri cât mai restrânse, anul acesta, în contextul anunţului recent privind relaxarea restricţiilor în întreaga ţară, tot mai mulţi români îşi fac planuri pentru a se întoarce acasă în perioada următoare.

Condiţiile relaxate de călătorie pentru turiştii care vin din Uniunea Europeană şi deţin certificatul verde contribuie la reunirea familiilor ai căror membri sunt plecaţi peste hotare la muncă sau la studii. Astfel, conform unui studiu realizat de agenţia de turism online Vola.ro, 68% dintre respondenţi au în plan să vină acasă de Sărbători, iar 44% şi-au achiziţionat deja şi biletele pentru revederea cu cei dragi, găsim notat într-un comunicat al turoperatorului, potrivit Agerpres.

Temerea romanilor din diaspora la reintoarcerea in tara de sarbatori
Romani diaspora

Înainte de instalarea pandemiei, mai mult de 60% dintre românii din diaspora veneau acasă de cel puţin două ori pe an, în principal de sărbători şi în sezonul estival, însă în acest an lucrurile au stat diferit, deoarece 40% dintre participanţii la studiu au declarat că au avut ocazia să ajungă în ţară doar o dată, iar 16% nu au călătorit deloc în România anul acesta.

În acest fel, riscul impunerii de restricţii de circulaţie şi schimbările neaşteptate i-au ţinut pe românii din străinătate departe de casă în ultimul an și jumătate. În acest sens, 60% dintre ei şi-au anulat cel puţin o dată planurile de călătorie din motive ce ţin de pandemie.

Claudia Tocilă, directorul de marketing al Vola.ro, a mărturisit faptul că românii din diaspora vor să vină în ţară în număr mare de aceste sărbători, însă se tem mai mult de eventualele restricţii impuse de autorităţi decât de infectarea cu SARS-CoV-2.

După ce anul trecut românii nu au putut petrece sărbătorile de iarnă în familie, anul acesta vor să ‘îşi ia revanşa’ şi revin în ţară într-un număr impresionant. Deşi sunt încă prevăzători şi se gândesc la posibilitatea de a contacta sau transmite virusul, turiştii se tem mai mult de eventualele restricţii impuse de autorităţi, schimbări ce i-ar putea forţa să intre în carantină atunci când ajung în ţară, ori chiar să nu mai poată pleca înapoi în străinătate, a spus directorul de marketing al Vola.ro, Claudia Tocilă.

Urmăriți Impact.ro și pe