Topul în care România domină Europa. Nimeni nu se poate ține după noi la viteză

Mihnea Tălău 09.12.2022, 16:07
Topul în care România domină Europa. Nimeni nu se poate ține după noi la viteză

Potrivit unei analize realizate de Speedtest Intelligence, România a înregistrat în al treilea trimestru al anului 2022 cele mai rapide viteze 5G din Europa de Sud-Est. Țara noastră ocupă, de ani buni, primele locuri în statisticile europene și chiar mondiale cu privire la viteza medie a conexiunilor la internet.

România, pe primele locuri privind viteza conexiunii la internet

Statisticile au arătat că viteza mediană de descărcare fixă a fost de 131,96 Mbps, iar viteza de încărcare a ajuns la 94,29 Mbps.

”Aceste viteze nu sunt o surpriză, având în vedere că România are una dintre cele mai mari rate de penetrare a fibrei până la domiciliu/clădire (FTTP/B) din regiune – aproape 54% din gospodării – rată, parțial determinată de proiectele de infrastructură fixă susținute de guvern, cum ar fi RoNet, și de atenția specială acordată zonelor rurale și defavorizate”, menționează inițiatorii raportului.

Licitația de spectru pentru implementarea 5G în România a fost realizată chiar de curând, după mai multe amânări. Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a oferit noile licențe singurelor companii care au participat la licitație, adică operatorii de telecomunicații Orange, Vodafone și Digi.

Suma totală obținută de statul român a fost stabilită în cadrul licitației la valoarea de 432,6 milioane de euro, de plată în perioada 2022 – 2028.

Asta este, de fapt, viteza maxima a internetului mobil de la Digi RDS&RCS. Toti clientii trebuie sa afle

Trebuie spus că serviciile de internet 5G au fost deja lansate în multe state din Europa de Sud-Est, țări precum Croația, Cipru, Grecia, Muntenegru, Macedonia de Nord, România și Slovenia. În România, principalii operatori au dezvoltat rețele inclusiv pentru a testa serviciile, având siguranța obținerii ulterioare a licențelor.

Pe piață există deja numeroase telefoane mobile de tip smartphone, compatibile cu tehnologia 5G. Până acum, Serbia, Albania și Bosnia și Herțegovina nu au scos încă la licitație spectrul 5G dedicat.

Tehnologia 5G în țara noastră

Cu operare în plajă 30 GHz – 300 GHz, tehnologia 5G stabilește o ștacheta extrem de ridicată față de cei doar 6 GHz ai tehnologiei 4G. Principiul fundamental de funcționare al acestui standard este utilizarea undelor de frecvența înalta, ce oferă viteză și lățime de bandă mai generoasă.

Serviciile comerciale 5G au fost lansate în România în 2019, însă ritmul de creștere a fost până acum destul de redus, limitat de aria de acoperire și de puținele dispozitive compatibile 5G existente în rândul clienților, dar și de unele temeri sociale.

La jumătatea anului 2022, în țara noastră existau 409.000 de abonamente de telefonie mobilă cu 5G, potrivit datelor Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...