SPECIAL

Top 16 diferențe existente între americani și europeni

Dan Mlădinoiu 19.12.2021, 14:17
Top 16 diferențe existente între americani și europeni

Deși Statele Unite au rădăcini de natură europeană, în urmă cu aproape două secole și jumătate, prin Războiul de Independență s-au rupt iremediabil de “Mama Anglie”. De atunci, unele note distinctive față de bătrânul continent și-au făcut apariția într-o măsură mai mare sau de domeniul detaliilor.

O atitudine ce demonstrează că există diferențe între americani și europeni. Altfel spus, nu vor să fie sau să facă nimic ca ceilalți. Fie că e vorba de mile, uncii, grade Fahrenheit etc., acolo, peste Atlantic, în Lumea Nouă, există lucruri și obiceiuri altele decât în Europa. Pe unele dintre ele poate că ni le-am dori. Sunt “cool”.

Americanii sunt mai predispuși să creadă că își controlează propriul destin

Într-un sondaj internațional din 2014, 57% dintre americani nu au fost de acord cu afirmația „Succesul în viață este determinat în mare măsură de forțe aflate în afara controlului nostru”, un procent mai mare decât în ​​oricare dintre națiunile europene chestionate.

De asemenea, americanii sunt mai susceptibili să creadă că un individ care muncește din greu poate da mâna cu succesul: 73% au spus că munca din greu este foarte importantă pentru a progresa în viață, comparativ cu o medie europeană de 35%.

De fapt, americanii tind să acorde prioritate libertății individuale

În vreme ce europenii au tendința să prețuiască rolul statului pentru a se asigura că nimeni din societate nu este nevoiaș, aproape șase din zece cetățeni ai Statelor Unite (58%) consideră că a permite tuturor să-și urmărească obiectivele vieții fără interferența statului este cel mai important lucru.

Majoritatea națiunilor europene chestionate în anul 2011 au declarat că garantarea faptului că nimeni nu este confruntat cu greutăți este de mare însemnătate.

Potrivit studiului diferențelor, există o toleranță mai mare în SUA decât în ​​Europa față de discursul ofensator

O majoritate solidă (77%) dintre americani consideră că cetățenilor ar trebui să li se permită să facă declarații jignitoare pentru credințele religioase ale oamenilor, o pondere semnificativ mai mare a publicului decât în ​​oricare dintre țările Uniunii Europene incluse în sondajul efectuat în 2015.

În Polonia, Germania și Italia, mai puțin de jumătate cred că acest tip de discurs ar trebui să fie legal. În mod similar, americanii sunt mai predispuși să afirme că ar trebui permise declarații jignitoare despre grupurile minoritare.

Diferenta dintre americani si europeni
Diferenta dintre americani si europeni

Religia este semnificativ mai puțin importantă pentru europeni decât pentru americani

Puțin peste jumătate din populația Statelor Unite (53%) declară că religia este foarte importantă în viața lor, aproape dublu față de ponderea celor care susțin această opinie în Polonia, care a înregistrat cel mai mare procent dintre țările UE chestionate în 2015.

În Franța, doar 14% consideră religia foarte importantă. La nivel global, există o relație puternică între bogăția unei țări și nivelul ei de religiozitate. Națiunile cu niveluri mai ridicate ale produsului intern brut pe cap de locuitor tind să aibă procente mai mici, spunând că religia este esențială în viața lor. Cu toate acestea, SUA reprezintă o valoare anormală clară a acestui model – o națiune bogată, care este, de asemenea, relativ religioasă.

Americanii și europenii nu sunt întotdeauna de acord cu privire la întrebările legate de moralitate

În special în privința problemelor legate de sexualitate. De exemplu, în timp ce doar 30% dintre americani consideră că sexul între adulți necăsătoriți este inacceptabil din punct de vedere moral, acesta este totuși semnificativ mai mare decât a constatat sondajul din 2013 în Europa.

Și în timp ce adulterul este larg respins în UE – cu excepția, în special, a Franței – americanii sunt și mai susceptibili să spună că a avea o aventură este inacceptabil din punct de vedere moral.

Gunoiul din chiuvetă

În  filmele americane, vedem copii punându-și farfuriile pe jumătate pline în chiuvetă, în timp ce în Europa, ni se tot spune să aruncăm totul la gunoi înainte de a spăla vasele.

Americanii au depozite de gunoi încorporate în chiuvete și consideră că este destul normal ca resturile alimentare să-și afle sfârșitul acolo.

Bacnota de un dolar

Este adevărat că țările din zona Euro nu au bilete de bancă sub cinci €, în timp ce americanii au bancnota de un dolar. Oare cum reușesc europenii să dea bacșiș cu monede de 1 euro?

O altă diferență – în licee sportul este mai important decât matematica

În Statele Unite, activitățile extracurriculare sunt mult mai apreciate decât în ​​Europa și există mult mai multe opțiuni.

Mulți elevi de liceu fac parte dintr-o echipă de sport sau de teatru, iar antrenamentele și repetițiile durează mult. Dedicându-și astfel timpul, tinerii știu că pot obține o bursă la facultate.

Colibri, micuța pasăre

Pasărea colibri este cea mai mică pasăre din lume și trăiește pe continentul american. O mai putem întâlni, însă, în Indiile de Vest și America de Sud, dar cele mai multe dintre aceste frumoase miniaturi înaripate trăiesc pe teritoriul american.

Aer condiționat peste tot și tot timpul

Europenii sunt adesea surprinși să vadă aparate de aer condiționat în toate casele americane, dar când în Las Vegas au fost în această vară 47 de grade C, totul se explică.

 Mormântul care este cu adevărat „private property”

În Franța, de pildă, și nu doar acolo, un mormânt nu este veșnic o proprietate privată. Familiile defunctului plătesc o concesiune pentru un anumit număr de ani, iar atunci când nu mai este nimeni să achite taxa, rămășițele umane sunt dezgropate și duse în altă parte. Peste ocean, somnul de veci este asigurat pentru totdeauna în locul inițial.

Ce este, de fapt, Sosul Ranch

Europenii nu sunt familiarizați cu acesta. Sosul Ranch, un adaos culinar pentru salate de care americanii nu se pot lipsi. Este compus din unt, smântână, sare, usturoi, ceapă, muștar, ierburi și condimente, cu bază de maioneză sau o altă emulsie de ulei.

Americanii sunt mândri de steagul lor

Există foarte puține națiuni care sunt la fel de mândre de steagul lor ca americanii. În multe state, drapelul național poate fi văzut împodobind case, îmbrăcăminte sau șepci.

Pe deasupra, în SUA există o tradiție: jurământul de credință în școli față de steag în fiecare dimineață. Nu mai vorbim de cel înfipt în solul selenar în anul 1969.

Cum se titrează filmele în limba engleză

În Statele Unite, a existat o dezbatere printre spectatorii de pelicule americane. Mulți pasionați de cinema a căror limbă maternă este engleza urmăresc filme în limba engleză cu subtitrări în această limbă, ceea ce poate părea bizar.

După câteva cercetări, americanii au înaintat mai multe argumente: nu înțeleg neapărat bine toate accentele, le place să mănânce pop corn în timp ce urmăresc filmul, iar aerul condiționat face prea mult zgomot și nu aud bine replicile.

Folosirea sistemul de unități imperiale și grade Fahrenheit

Aproape toate țările lumii foloseasc sistemul metric și gradația Celsius, dar Statele Unite fac figură aparte, ca de obicei.

Ce rost are să măsori lucruri cu părți ale corpului, cum ar fi piciorul? Și de ce ar îngheța apa la 32 de grade în loc de zero? Tradiție și istorie.

Cum își calculează americanii prețurile cumpărăturilor

Fie aflați în supermarket, fie in restaurant, ei calculează mental costurile produselor cumpărate. Constant. Taxele nu sunt incluse în prețul afisat pe etichetă, deoarece  se schimbă în funcție de statul în care se află.

La restaurant apelează la o socoteală procentuală pentru a ști cât bacșiș îi lasă chelnerului. (sursa: pewresearch.org)

Urmăriți Impact.ro și pe