Congresul SUA a adoptat o lege care vizează China. Interzice importurile din provincia Xinjiang, ca răspuns pentru reprimarea uigurilor

Beatrice Dumitru 17.12.2021, 11:29
Congresul SUA a adoptat o lege care vizează China. Interzice importurile din provincia Xinjiang, ca răspuns pentru reprimarea uigurilor

SUA au acuzat China de multe ori de genocid în reprimarea minorității predominant musulmane uigure din regiunea Xinjiang  acuzație pe care China a respins-o în mod repetat. În acest sens, Congresul american a adoptat un proiect de lege care lovește marile companii care desfășoară afaceri în acea zonă.

Legea care afectează marile companii

Parlamentarii din ambele Camere au ajuns săptămâna aceasta la un acord cu privire la textul final al proiectului de lege, după ce versiunile anterioare au fost adoptate de Camera Reprezentanților și Senat. Luni de zile, Casa Albă a evitat să ia o poziție cu privire la această lege, dar la începutul acestei săptămâni, secretarul de presă Jen Psaki a spus că Joe Biden o va semna.

Astfel, Congresul SUA a adoptat proiectul de lege care cere companiilor să demonstreze că produsele importate din regiunea Xinjiang, din China, nu au fost făcute cu „muncă forțată”. Legea care previne această practică la care sunt supuși uigurii a fost aprobată de Senat și va ajunge la președintele Joe Biden pentru a fi promulgată. Proiectul de lege a fost criticat de marile companii care fac afaceri în zonă, printre care Coca-Cola, Nike și Apple.

Congresul SUA a adoptat o lege care vizează China. Interzice importurile din provincia Xinjiang ca răspuns pentru reprimarea uigurilor
SUA, lege împotriva muncii fforțate din regiunea Xinjiang. Sursa foto: Unsplash / Kuzzat Altay

„Multe companii au luat deja măsuri pentru a-și curăța lanțurile de aprovizionare. Și, sincer, nu ar trebui să aibă nicio îngrijorare cu privire la această lege. Pentru cei care nu au făcut asta, nu vor mai putea continua să-i facă pe americani complici involuntar la atrocități, la genocid”, a spus senatorul Marco Rubio, după ce proiectul de lege a fost adoptat de Camera Superioară a Congresului.

SUA acuză China de sclavia și genocid împotriva uigurilor

SUA acuză China că folosește sclavia și genocidul în regiunea de vest a Chinei, bogată în resurse. Corporațiile americane și multinaționale, care se confruntă deja cu lipsuri din cauza problemelor de aprovizionare, au fost împotriva proiectului de lege din cauza îngrijorării cu privire la modul în care ar afecta afacerile.

Departamentul de Comerț al SUA a anunțat sancțiuni împotriva a peste 30 de companii de tehnologie și institute de cercetare chineze care sunt acuzate că lucrează în sprijinul armatei chineze. Cea mai nouă regulă interzice companiilor americane să vândă produse companiilor și entităților sancționate fără o licență specială.

Peste un milion de uiguri au fost închişi în centre de reeducare politică, potrivit asociaţiilor pentru drepturile omului. Beijingul, insă, contestă aceste cifre şi spune că este vorba de centre de formare profesională pentru a combate radicalizarea populaţiei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...