INTERVIU

Titus Corlățean, despre tensiunile Rusia – Ucraina: „Nu înseamnă că riscul unei intervenții a dispărut” EXCLUSIV

Gabriela del Pupo 17.02.2022, 13:34
Titus Corlățean, despre tensiunile Rusia – Ucraina: „Nu înseamnă că riscul unei intervenții a dispărut” EXCLUSIV

Titus Corlățean, fost ministru de Externe, face o analiză a situației actuale în ceea ce privește o posibilă invazie a Federației Ruse în Ucraina, într-un INTERVIU EXCLUSIV pentru Impact.ro. Anexarea Crimeei a coincis cu ultimul an de mandat în calitatea sa de ministru dar de data aceasta Alianța Nord Atlantică este mai pregătită pentru o posibilă încălcare a suveranității altui stat de către Federația Rusă. În 2014, având în vedere că Rusia semnase Memorandumul de la Budapesta, anexarea Crimeei nu a fost anticipată la timp.

„Deja de mai mult timp noi pledam pentru o orientare mai clară și cu măsuri mai clare de securizare a flancului Estic al Alianței Nord Atlantice, ținând cont de modul în care Rusia se mișca deja, și în evaluarea noastră ar fi putut să se miște. Și din păcate evaluările noastre au fost corecte.” spune senatorul.

„Lucrurile astea ar fi trebuit să se întâmple mai devreme”

Senatorul spune că în în acest moment nu este exclusă o posibilă invazie chiar dacă Rusia a anunțat că retrage parte din trupele care efectuau exerciții militare la granița cu Ucraina. „Nu înseamnă că riscul unei intervenții a dispărut, dimpotrivă” spune Titus Corlățean. Chiar dacă forțele NATO au fost mai vigilente în a monitoriza mișcările de trupe ale Federației Ruse și de data aceasta, ca și în 2014, a existat un mic decalaj în contracararea acțiunilor militare ale Rusiei prin securizarea flancului Estic.

„Lucrurile astea ar fi trebuit să se întâmple mai devreme. A fost, să spunem, un decalaj de timp care în clipa de față a fost recuperat, ceea ce nu schimbă situația celor care nu sunt sub umbrela de securitate a Alianței Nord-Atlantice. Sunt parteneri importanți, așa cum este cazul Ucrainei, Georgia, Republica Moldova, care este un partener european în primul rând, pentru că este stat asociat la Uniunea Europeană.”

Regimul de sancțiuni a fost unul prea puțin ambițios

Acțiunile Federației Ruse nu au fost justificate nici în trecut și nici în această perioadă din prisma unor posibile amenințări, însă Occidentul nu a acționat cu sancțiuni dure din cauza relațiilor economice pe care unele state le aveau cu Rusia.

„Regimul de sancțiuni (după anexarea Crimeei n.r) a fost unul prea puțin ambițios. Din considerentele pe care le cunoaștem, pentru că au fost state europene care, fără să le condamn, au un anumit grad de interes, sau interdependență economică, sau dependență de natură energetică, de gazul rusesc și atunci nu s-a putut merge de o manieră mult mai ambițioasă.”

Orice negociere diplomatică însă trebuie privită cu scepticism, crede Titus Corlățean.

„Prima întrebare care ar trebui pusă rușilor este, în ce măsură sunteți serioși? în ce măsură sunteți cu adevărat serioși când invocați necesitatea unor clauze și garanții de securitate, câtă vreme voi aveți niște deficiențe foarte serioase, și țin până la urmă și de respectabilitate în relațiile internaționale.”

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...