Liderii occidentali sunt îngrijorați de săptămâni de zile de riscurile unui atac asupra Ucrainei de către Rusia, după ce Moscova a adunat peste 100.000 de soldați la granițele acestei țări. După săptămâni de escaladare, Rusia a anunțat că a început să retragă o parte din trupele sale, însă Occidentul spune că afirmațiile nu sunt adevărate.
Rusia a declarat joi că va continua să retragă trupele militare din Crimeea, așa cum susține că s-a întâmplat și cu o zi înainte. În peninsulă ucraineană anexată de Moscova în 2014, desfășurarea de trupe a alimentat temerile Occidentului că Moscova vrea să atace Ucraina.
Ministerul Apărării rus a precizat că tancurile și vehiculele blindate pe șenile sunt transportate pe calea ferată pe o distanță de aproximativ 1.000 km, dar nu a oferit detalii despre locul unde se află terenurile de antrenament și unde se întorc acum trupele. Televiziunea publică a arătat un tren încărcat cu camioane militare traversând podul care leagă Crimeea de teritoriul rus, relatează Le Figaro.
„Unitățile din Districtul Federal de Sud care și-au încheiat participarea la manevre tactice în bazele din peninsula Crimeea se întorc la bazele lor de origine pe calea ferată”, a declarat Ministerul rus al Apărării agențiilor ruse.
Criza dintre Rusia și țările occidentale ar putea dura „luni de zile”, a avertizat ministrul britanic de Externe Liz Truss, subliniind că nu vede niciun semn de retragere al trupelor ruse așa cum a anunțat Kremlinul.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Nu trebuie să ne lăsăm adormiți într-un fals sentiment de securitate din partea Rusiei care susține că unele trupe se întorc la garnizoanele lor, când, în realitate, acumularea militară rusă nu dă semne de încetinire”, a scris oficialul britanic într-un articol în cotidianul „The Telegraph”.
De asemenea, un înalt oficial al Casei Albe a spus că Statele Unite nu cred că Rusia intenționează să-ți retragă trupele de la granița cu Ucraina, ba chiar suspectează că Moscova și-a sporit prezența cu până la 7.000 de militari