Titluri de stat 2022 persoane fizice. Care este dobânda anuală și ce riscuri implică această investiție

Cazacu Alexandru 07.11.2022, 12:41
Titluri de stat 2022 persoane fizice. Care este dobânda anuală și ce riscuri implică această investiție

Titluri de stat 2022. Conform Ministerului Finanțelor Publice, începând de la 1 noiembrie 2022 va fi emisă o nouă serie de titluri de stat. Titlurile de stat Tezaur vor fi puse exclusiv la dispoziția persoanelor fizice și vor fi emise pe tot parcursul anului curent. Care este dobânda anuală și ce riscuri implică această investiție, puteți afla în continuare.

Titluri de stat 2022 persoane fizice. Care este dobânda anuală și ce implică această investiție

Începând de la 1 noiembrie, românii pot investi în titlurile de stat Tezaur, cu maturități de 1 și 2 ani și dobânzi anuale de 8,70%, respectiv 9,15%, anunțat Ministerul Finanțelor Publice. Titlurile de stat pot fi achiziționate în perioada 1 – 25 noiembrie 2022 și au o valoare nominală de 1 leu.

Titlurile de stat Tezaur pot fi achiziționate din orice sucursală a Trezoreriei Statului sau a Poștei Române. În cazul Poștei Române, titlurile pot fi cumpărate până la data de 23 noiembrie în mediul rural sau 24 noiembrie în zonele urban. De asemenea, titlurile pot fi achiziționate și în mediul online, caz în care termenul limită pentru subscriere este 25 noiembrie.

Ce sunt titlurile de stat

Potrivit Ministerului Finanțelor Publice, „Titlurile de Stat reprezintă instrumente financiare prin care un stat atestă datoria publică a entității emitente, în cazul României, Ministerul Finanțelor Publice”.

Acestea sunt cunoscute și ca obligațiuni de stat și reprezintă un instrument prin care persoanele fizice împrumută bani statului pentru o anumită perioadă de timp. Ce face statul cu acești bani? Ei bine, sumele respective sunt utilizate pentru a acoperi deficitul bugetar, iar cei care achiziționează titluri de stat vor primi o dobândă anuală neimpozabilă.

Titluri de stat 2022 – Avantaje

În primul rând, atât sumele investite, cât și dobânzile aferente sunt garantate integral de stat. În concluzie, numai în cazul în care statul ajunge în faliment sau în imposibilitate de plată nu îți vei primi banii. Totuși, acest lucru este foarte puțin probabil.

Având în vedere că titlurile de stat Tezaur sunt dedicate persoanelor fizice, este foarte simplu să investești în acestea. Nu trebuie decât să te prezinți la Trezorerie sau la Poșta Română și să achiți cel puțin valoarea nominală.

Un alt avantaj al acestor instrumente îl reprezintă faptul că valoarea nominală este foarte mică, adică 1 leu în cazul titlului de stat Tezaur. Pe lângă toate acestea, sumele câștigate nu sunt impozitate.

Titluri de stat 2022 persoane fizice
Titluri de stat 2022 persoane fizice. Care este dobânda anuală și ce riscuri implică investiția

Ce riscuri implică această investiție

Riscul ratei dobânzii

Acest risc depinde foarte mult de valoarea dobânzii de referință. De exemplu, dacă ai achiziționat titluri de stat la o dobândă anuală de 5 %, iar inflația crește în următorii ani, Banca Națională a României va fi obligată să majoreze dobânda de referință.

În consecință, noile emisiuni de titluri de stat vor avea dobânzi anuale mai mari față de cele pe care le-ai achiziționat tu. Ei bine, asta ar reprezenta o pierdere financiară pentru tine. În schimb, dacă inflația scade, atunci și dobânda de referință este redusă, iar investițiile vor valora mai mult decât noile emisiuni.

Riscul de credit

Evident, cu cât un stat este mai stabil din punct de vedere economic și social, riscul de neplată a datoriilor este mai redus. Asta înseamnă că sunt atractivi pentru creditori, întrucât riscul asumat de către aceștia este foarte mic. Astfel, și dobânzile oferite pentru titluri de stat vor fi unele mici sau chiar negative.

În schimb, în țările emergente, cum este și cazul țării noastre, riscul de neplată este relativ mai ridicat, iar prin urmare și dobânzile pentru titluri de stat vor fi mai mari. Cu toate acestea, titlurile de stat reprezintă unele dintre cele mai sigure investiții pe care le poți face, însă randamentele pe care le aduc nu sunt chiar excelente.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...