EXCLUSIV

ANAF a trimis către Poliția Română datele a 53.000 de firme pentru recuperarea datoriilor. Petrișor Peiu: „Nici Poliția nu are personal specializat, nu au ce să facă”

Gabriela del Pupo 13.09.2022, 11:25
ANAF a trimis către Poliția Română datele a 53.000 de firme pentru recuperarea datoriilor. Petrișor Peiu: „Nici Poliția nu are personal specializat, nu au ce să facă”

ANAF amenință firmele care au datorii la stat cu dosare penale. Aproximativ 53.000 de firme, a căror situaţie a fost transmisă de ANAF către Poliţia Română, pentru începerea cercetărilor penale, au în medie restanţe de doar 7.040 de lei. Cum pe listă sunt şi sume mari, rezultă că pot ajunge în situaţia unor dosare penale, în funcţie de capacitatea de lucru a Poliţiei, şi firme cu datorii derizorii către stat, relatează Profit.ro. Impact.ro a stat de vorbă cu profesorul Petrișor Peiu care este de părere că pentru ca o astfel de campanie de recuperare a datoriilor să fie eficientă este nevoie de personal specializat de care nu dispune Poliția Română.

„ANAF-ul tot aceeași procedură are”

Petrișor Peiu spune că responsabilitatea derulării etapelor de notificare și acționare pentru recuperarea datoriilor pe care le au firmele la stat, revine tot ANAF-ului. Faptul că datele firmelor datornice au fost transmise către Poliție nu reprezintă decât un prim pas, și nu o pasare a atribuțiilor. Acest anunț însă i-ar putea determina pe datornici să acorde mai multă atenție plăților restante către stat, chiar dacă este vorba de sume mici.

„Nu are nici un impact, nu are ce să facă Poliția în privința asta. ANAF-ul tot aceeași procedură are. Trebuie să facă notificare, somație, să meargă în instanță dacî nu poate să recupereze, să blocheze conturi, nu are ce să facă Poliția. Probabil că este o formalitate, îi mai sperie un pic dar nu au nici un rol în procedura aceasta de recuperare a creanțelor. (Anunțurile privind controalele n.r) nu sunt doar de fațadă, încearcă să obțină un rezultat psihologic, nici Poliția nu are personal specializat, nu au ce să facă.

Probabil că unii dintre ei (antreprenori) vor fi mai intens bombardați cu tot felul de chestiuni ca să plătească dar nu poată să îi determine pe toți.” spune analistul finaciar.

În cazul persoanelor fizice nu o dată s-a întâmplat ca un datornic să se trezească cu poprire pe conturi pentru o sumă derizorie.

„Atunci când ai bani în conturi funcționează asta, dar altfel, firmele respective care nu au plătit acele datorii bănuiesc că nici bani în conturi nu prea au.” spune profesorul Petrișor Peiu.

Petrișor Peiu. Foto: epochtimes.ro

De ce sunt vizate toate firmele indiferent de datorii?

Lucian Heiuş, preşedintele ANAF, a explicat că a analizat introducerea unui plafon minim, dar, neavând bază legală, a renunţat la idee şi a transmis Poliţiei informaţii despre toate firmele cu datorii, indiferent de sumă.

„Am analizat posibilitatea unui plafon minim, dar, neavând bază legală, am decis să dăm drumul la tot către IGPR, iar ei vor alege cum vor proceda în continuare. Cred ca vor începe cu sumele cele mai mari, aşa ar fi logic. Dacă ar începe cu sumele mari, pe noi ne-ar ajuta. De exemplu, dacă ar începe să lucreze dosarele celor mai mari 50 de datornici din fiecare judeţ, ar fi un real ajutor pentru ANAF”, a explicat şeful ANAF, potrivit Profit.ro.

ANAF transmite că la finele lunii iulie, 52.976 contribuabili activi înregistrau 372,93 milioane lei obligaţii fiscale neachitate reprezentând impozite şi/sau contribuţii sociale cu reţinere la sursă (restanţe mai mari de 60 de zile), a căror scadenţă/termen de plată s-a împlinit după data de 1 martie 2022 (conform prevederilor art.6¹ alin. (1) din Legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale).

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...