EXCLUSIV

Statul are nevoie de bani și se împrumută de la români. Riscurile titlurilor de stat Tezaur, scoase la vânzare din iunie

Livia Ispas 01.06.2022, 16:03
Statul are nevoie de bani și se împrumută de la români. Riscurile titlurilor de stat Tezaur, scoase la vânzare din iunie

Statul se împrumută de la români pentru a finanța deficitul bugetar și scoate la vânzare, de joi 2 iunie, noi titluri de stat Tezaur, cu scadență la 1 an și la 3 ani și cu dobânzi de 7,2% și 7,8%. Dobânzile oferite de stat au ajuns la un nivel record, mult peste dobânzile oferite de bănci, dar ele sunt sub nivelul inflației estimate de BNR la peste 12%. Cu o inflație în creștere, banii investiți și cei obținuți din dobândă vor fi cu cel puțin 5% sub puterea de cumpărare de acum, explică într-un interviu pentru impact.ro analistul Adrian Codîrlașu, vicepreședintele Asociației CFA România.

Dobânzile cu care se vor vinde titluri de stat Tezaur din luna iunie sunt mai mari decât cele din mai, când erau 5,5% la un an și 6,15% la trei ani. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu, sunt în forma dematerializată, se pot transfera și răscumpăra în avans. Acestea pot fi cumpărate până pe 27 iunie, online, de la Poștă sau de la unitățile Trezoreriei Statului. Un avantaj este că veniturile obținute din investirea în aceste titlu de stat sunt neimpozabile.

Fondurile obţinute de Ministerul Finanţelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice.

Analistul Adrian Codîrlașu, vicepreședintele Asociației CFA România, a explicat pentru impact.ro cât de avantajoase sunt aceste investiții în titluri de stat, ce riscuri au, ce diferențe sunt între acestea și depozitele bancare.

”Este o iluzie monetară să mă uit la 7,2% când inflația este peste 12”

Analistul financiar spune că este firească această creștere a dobânzii la titlurile de stat, pentru că și inflația a crescut.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

”Inflația crește și, automat, dobânda la titlurile de stat trebuie să o urmeze. Dacă ne uităm, de exemplu, cum au evoluat fondurile de pensii, care au 60% din portofoliu bonduri, vedem că atunci când inflația crește, dobânzile cresc și bondurile pierd din valoare. Acesta este riscul”, a explicat Adrian Codîrlașu.

Analistul a explicat și ce riscuri sunt la investițiile în titluri de stat cu scadență la un an și la trei ani.

Cine cumpără la 7,2%, ia 7,2% dacă ține titlul până la scadență. Dacă vrea înainte să se retragă, s-ar putea să ia mai puțin decât a băgat”, spune analistul financiar.

Cresterea salariala, anulata de rata inflatiei

Adrian Codîrlașu a explicat și de ce, la o dobândă sub nivelul inflației, puterea de cumpărare a banilor investiți și a celor câștigați în plus va fi mai mică peste un an.

”Dobânda mai mare este un semn că statul are nevoie de bani. Pe de altă parte, de ce ar pune cineva care are bani și vrea să economisească la 7,2% când inflația este, conform prognozei BNR, peste 12”, a adăugat Codîrlașu.

Altfel spus, în termeni reali, pierderea este de 5% din puterea de cumpărare, randament real este negativ, undeva la minus 5%.

Să mă uit la ăia 7,2% este doar iluzie monetară. Primesc niște bani, dar inflația este mai mare decât sporul de bani pe care îl primesc”, spune Codîrlașu.

”Sunt obligațiuni în euro și dolari care dau rata inflației plus dobânda reală. România nu are”

Analistul financiar a vorbit și de obligațiunile care protejează la inflație, emise tot de guverne.

”Acum, în piețele dezvoltare se tranzacționează un alt tip de instrument, care în România nu este. Se numește Treasury Inflation-Protected Securities (TIPS), o obligațiune care dă rata inflației plus dobânda reală. Astfel, cel care o cumpără știe că este protejat la inflație. Pe dolari, există asemenea instrumente, pe euro, de asemenea, iar cine cumpără, știe că măcar primește inflația la acel titlu, emis tot de guvern”, a spus analistul Adrian Codîrlașu.

La titlurile de stat, nu doar în România, ci peste tot în lume, scade valoarea, pentru că randamentul pe care îl dau versus inflația este negativ.

Punem economiile în depozite bancare sau investim în titluri de stat?

Dobânzile pe care le oferă statul la titlurile Tezaur sunt mult mai mari față de cele date de bănci pentru depozite. Adrian Codîrlașu explică însă ce riscuri au acestea.

„La bancă, riscul este mai mic, pentru că, dacă fac un depozit la un an, dar după o lună mă răzgândesc și vreau banii înapoi, îi primesc exact cât am băgat. Este adevărat că pierd dobânda. La un titlu de stat, dacă vreau banii înapoi și vreau să rămân pe piață înainte de scadență, s-ar putea să ies pe minus.

Riscul de piață este complet diferit la un depozit versus un titlu de stat. La depozit, am garantat în orice moment suma introdusă, deci riscul este mai mic, pe când la titlul de stat este garantată suma doar la scadență și dacă scadența este de trei ani, trebuie să țin trei ani dacă vreau acea dobândă. Nu sunt comparabile, riscurile sunt diferite. La depozit, nu este risc de piață, pe când la titlul de stat, este”, a explicat Adrian Codîrlașu.

Analistul a precizat și că din acest risc mai mare vine și o dobândă mai mare la titlurile de stat.

”Trebuie să dau un spor de randament când riscul este mai mare. Riscul trebuie recompensat cu randament”, a mai spus Codîrlașu.

Analistul financiar a explicat și de ce ar fi mai avantajoasă tranzacționarea titlurilor de stat la bursă:

”Ar fi mult mai facil pentru investitori. Pentru mine, un instrument pe care nu îl pot tranzacționa cu telefonul mobil, nu există, nici nu mă uit la el. Este un mod de a mă asigura că dispun în orice moment de banii mei. Dacă trebuie să mă duc la Poștă sau cine știe pe unde ca să cumpăr, în niciun caz. Fiecare își poate alege niște principii de risk management pe care să le urmeze și să îl ajute”.

Titluri de stat Tezaur cu dobânzi record

Titlurile de stat Tezaur cu maturități de 1 și 3 ani și dobânzi anuale de 7,2% și 7,8% pot fi cumpărate online, între 2 și 27 iunie 2022, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. Online poate fi deschis contul de subscriere pe numele investitorului, la o unitate a Trezoreriei Statului, pot fi subscrise titlurile de stat, pot fi virate sumele din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului.

Cum poți să faci profit cu doar 1.000 de lei. Sfatul cunoscut de puțini români

Titlurile de stat pot fi cumpărate și de la unitățile Trezoreriei Statului, în perioada 2 – 28 iunie sau de la unitățile poștale, între 2 și 27 iunie în mediul urban și între 2 și 24 iunie în mediul rural

Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.

Pot cumpăra titluri de stat doar persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii.

Titlurile de stat vândute în luna mai au dobânzi anuale de 5,5% la 1 ani şi 6,15% la 3 ani, iar cele cumpărate în aprilie au dobânzi de 4,8% şi 5,8%. În luna martie, cei care au cumpărat titluri de stat au primit dobânzi de 4,5% şi 5,35%.

În 2021, aproximativ 114.000 de români au investit peste 5 miliarde de lei în titlurile de stat Tezaur.

Urmăriți Impact.ro și pe