Tinerii vor face iar armata? Nicolae Ciucă vrea reintroducerea serviciul militar în România

Stan Filon 25.11.2021, 11:53
Tinerii vor face iar armata? Nicolae Ciucă vrea reintroducerea serviciul militar în România

Vin vești bune pentru tinerii care doresc să îmbrățișeze o carieră militară! Aceștia vor avea ocazia acum să facă stagiul militar, odată cu venirea la conducerea guvernului României a generalului în rezervă Nicolae Ciucă, care a specificat în programul de guvernare schimbarea legii privind serviciul militar.

Vor face din nou armata tinerii din România?

Generalul în rezervă Nicolae Ciucă vrea să schimbe legea privind stagiul militar în România, după ce a venit la conducerea Guvernului României. Premierul desemnat urmărește dezvoltarea rezervei operaţionale a Armatei Române.

Astfel, din programul de guvernare se înțelege faptul că legea ar urma să fie modificată, astfel încât tinerii să facă din nou stagiul militar, la cerere. Acest serviciu militar va fi efectuat pe bază de voluntariat și există intenția ca tinerii să fie retribuiți.

Nicolae Ciuca vrea reintroducerea serviciul militar in Romania
Nicolae Ciuca vrea reintroducerea serviciul militar in Romania

Premierul dorește dezvoltarea rezervei naționale a Armatei Române

”Dezvoltarea rezervei operaţionale a Armatei Române, cu accent pe rezerva voluntară şi serviciul militar în termen voluntar, precum şi a unui sistem naţional de pregătire şi instruire, elaborarea unei noi strategii, care să conecteze sistemul de forţe active cu grupul de rezervişti şi să asigure mobilizarea şi regenerarea forţelor în parametri optimi de cantitate, calitate şi viteză, o condiţie esenţială pentru realizarea acestui obiectiv reprezentând-o revizuirea cadrului legislativ”, se arată în programul de guvernare.

Există chiar un proiect actual dezvoltat în cadrul Ministerului Apărării, prin care cei care vor dori să servească în Armată, vor putea încheia cu Ministerul Apărării un contract pe o perioadă de 4 ani. Este vorba doar de primul contract, deoarece următoarele, în cazul în care rezerviştii vor dori să fie în continuare la dispoziţia Armatei, se vor semna pe o perioadă de maximum 3 ani.

Serviciul militar obligatoriu a fost suspendat în România din anul 2007. În România comunistă, serviciul mili­tar era obligatoriu pentru toți cetățenii români. Barbații puteau fi chemați pentru îndeplinirea serviciului militar, de la 20 la 50 de ani. Cei admiși la facul­ta­te făceau armata la „termen redus”, stagiul lor fiind de doar 9 luni, în comparație de 12 luni, cât era obligatoriu stagiul militar pentru ceilalți tineri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...