Tinere salvate din mâna unor proxeneți periculoși care le plasau în locații controlate de albanezi, implicați activ în activități de trafic de persoane

Alexandrina Toader 24.11.2021, 10:54
Tinere salvate din mâna unor proxeneți periculoși care le plasau în locații controlate de albanezi, implicați activ în activități de trafic de persoane

Mai multe tinere vulnerabile, provenite din familii dezorganizate, au fost racolate și obligate să practice prostituția în Italia, Franța, Elveția, Germania sau Danemarca. Fetele, cele mai multe dintre ele minore, erau abordate prin metoda “loverboy”, apoi ajunse în afara țării erau bătute și amenințate. Polițiștii au reușit să destructureze rețeaua prin care erau racolate fetele, iar indivizii au fost ridicați și duși la audieri.

Tinere salvate din mana unor proxeneți periculoși

Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial au efectuat 12 percheziții domiciliare, în județele Dolj şi Bacău. Ei au vizat destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism.

În perioada 2009-2010, în județul Dolj, 5 persoane s-ar fi constituit într-un grup infracțional organizat, grup la care ulterior ar fi aderat mai multe persoane, şi care ar fi avut ca scop recrutarea mai multor tinere, în scopul exploatării sexuale (practicarea prostituției „la stradă” sau/și „pe casă/apartamente”), se arată în comunicatul transmis de Inspectoratul de Poliție al Județului Dolj.

Indivizii se orientau către fete vulnerabile, cu o situație materială precară sau care proveneau din familii dezorganizate, naive, lipsite de educație, pe care le recrutau sub diverse promisiuni mincinoase.

Fetele erau racolate prin metoda “loverboy”

În cele mai multe situații, folosind metoda „loverboy”, membrii grupării ar fi câștigat încrederea victimelor, și, sub pretextul unui viitor comun și oferirii unui mod de viață lipsit de griji, le-ar fi convins să practice prostituția, în special în Craiova și Timișoara, după care s-ar fi deplasat, împreună cu acestea, în diferite țări (Italia, Franța, Spania, Elveția), unde, prin constrângere (acte de violență și amenințări), le-ar fi determinat să practice prostituția, în folosul lor, se mai arată în comunicatul transmis de IPJ Dolj.

Potrivit sursei citate, victimele ar fost ținute în imobile închiriate și ar fi fost transportate zilnic la locurile, unde erau obligate să practice prostituția. Ele erau permanent controlate și supravegheate, iar sumele de bani erau luate în totalitate de către membrii grupării.

De asemenea, membrii grupării infracționale ar fi dezvoltat, de-a lungul timpului, pe teritoriul Italiei, relații cu cetățeni albanezi, implicați activ în activități de trafic de persoane și proxenetism. Albanezii controlau „posturile”, în care se practica prostituția, iar membrii grupării le achitau taxe, în schimbul acceptării folosirii, de către victime, a acelor locaţii.

La sediul DIICOT– Serviciul Teritorial Craiova vor fi aduse, în vederea audierii, de 11 persoane. La percheziții au participat zeci de polițiști și jandarmi iar suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Urmăriți Impact.ro și pe