Timișoara: 500 de mii de măști de protecție, uitate într-un depozit. De ce n-au mai ajuns la persoanelor nevoiașe

Elena Avramescu, Diana Timișoreanu 11.02.2021, 17:19
Timișoara: 500 de mii de măști de protecție, uitate într-un depozit. De ce n-au mai ajuns la persoanelor nevoiașe

500 de mii de măști de protecție, uitate într-un depozit. Măștile de protecție se află, și la ora actuală, în depozitele Direcției de Asistență Socială din Timișoara. Ele au fost aduse în 17 septembrie 2020 și ar fi trebuit să fie distribuite persoanelor nevoiașe, care nu au bani să-și cumpere măștile necesare.

500 de mii de măști de protecție, uitate într-un depozit

Atât doar că o prevedere a ordonanței de urgență care reglementa distribuirea lor a blocat procesul limitând, atunci, la doar trei zile, intervalul în care ele puteau fi date celor îndreptățiți să le primească. Cum fizic era imposibil să împarți un număr atât de mare de măști și, în plus, nu toți beneficiarii puteau veni să le ridice în intervalul indicat, măștile au rămas în depozit.

Ministerul Sănătății, prin Direcția de Sănătate Publică Timiș, a dispus către unitățile administrativ teritoriale distribuirea măștilor către persoanele defavorizate. Am primit aproximativ 490 de mii de măști, avem pe stoc, în momentul de față, 467 de mii. Au ridicat aceste măști aproape 500 de persoane, spune Cosmin Dumitrescu, șef serviciu D.A.S. Timișoara.

500 de mii de masti de protectie, uitate intr-un depozit
500 de mii de masti de protectie, uitate intr-un depozit din Timisoara

La Timișoara, în cele trei zile prevăzute de ordonanța de urgență, au ajuns la beneficiari mai puțin de 6% din măști. 50 pentru fiecare persoană care avea dreptul să le primească. Asta în timp ce mulți timișoreni cu venituri mici sau din categorii defavorizate recunosc că poartă aceeași mască de unică folosință săptămâni în șir și o spală periodic, până când nu mai poate fi folosită.

Oamenii mai spun că nu li se pare firesc ca sute de mii de măști să zacă nefolosite, în timp ce ei nu au bani să cumpere din farmacii o cutie întreagă cu astfel de echipamente de protecție și riscă să se îmbolnăvească sau să fie amendați de poliție dacă nu o au. Problema pare deocamdată fără rezolvare, deoarece reprezentanții Direcției de Asistență Socială spun că au solicitat, în repetate rânduri, Direcției de Sănătate Publică să să clarifice situația. La rândul lor, cei de la DSP așteaptă indicații de la Guvern.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI