Ce se întâmplă în corpul tău dacă porți două măști suprapuse. Studiul oamenilor de știință arată clar

Cristian Cojocaru 11.02.2021, 16:08
Ce se întâmplă în corpul tău dacă porți două măști suprapuse. Studiul oamenilor de știință arată clar

Potrivit oamenilor de știință, există o metodă ieftină și foarte eficientă în combaterea infectării cu coronavirus. Astfel, purtarea a două măști suprapuse poate reprezenta un avantaj foarte mare în prevenirea infectării cu coronavirus.

Purtarea a două măști suprapuse reprezintă un mare avantaj

Măștile de protecție sanitare, nu dau dovadă de eficiență crescută de fiecare dată. Acest lucru este explicat de oamenii de știință care afirmă în urma unui studiu că aerul se poate scurge în jurul marginilor lor. Cercetătorii CDC au condus un studiu în acest sens folosind manechine echipate cu mai multe modele de măști pentru proceduri medicale.

Astfel, atunci când a fost utilizată o singură mască de unică folosință, aproximativ 42% dintre picăturile rezultate în urma tusei, au fost blocate. Asta arată că restul de 58% au ajuns în exteriorul măștii, rezultând că sunt șanse destul de mari de a contacta un virus, chiar dacă masca este purtată corespunzător.

Oamenii de știiță s-au gândit să îmbine două măști de protecție. Așadar, prima mască a fost una sanitară iar cea de-a doua, suprapusă, a fost o mască din pânză. Potrivit rezultatelor testului, au fost blocate 92,5% din particulele expulzate de tuse, arată Politico. Un alt avantaj este reprezentat de faptul că cele două măști au reduc ”expunerea cumulativă” a subiectului cu 83% din picăturile răspândite de către o altă sursă care nu purta mască.

Startul acestui studiu a fost dat de apariția noilor tulpini de coronavirus
Startul acestui studiu a fost dat de apariția noilor tulpini de coronavirus

A fost propusă îmbunătățirea fixării măștilor medicale

Din același rezultat a reieșit faptul că în momentul în care ambele manechine au purtat măști suprapuse, numărul blocării particulelor a crescut la 96,4%. CDC recomandă ca în cazul în care o singură mască de protecție e purtată, sistemul de fixare a acesteia ar trebui modificat. Această procedură este relativ simplă și constă în înnodarea buclelor urechii și înfășurarea părții laterale a măștii.

O altă recomandare a celor de la CDC este reprezentată de purtarea unei măști cu mai multe straturi, sau purtarea unei măști de pânză peste una medicală. Această cercetare completează sfaturile care au fost date anterior de mai mulți experți, și anume purtarea a două măști simultan. Anthony Fauci, consilierul medical principal al lui Biden, recomandă de asemenea purtarea a două măști pentru a spori protecția împotriva Covid-19.

Startul acestui studiu a fost dat de apariția noilor tulpini de coronavirus. Atât medicii cât și oamenii de știință afirmă ca nivelul de transmisibilitate ale acestor noi tulpini este mult mai mare decât varianta anterioară care a dat startul pandemiei în 2019, ajungâng ca în 2020, să se instaleze la nivel mondial.

Urmăriți Impact.ro și pe