Ţigări electronice gratuite pentru oamenii fără adăpost. De ce au luat autorităţile această decizie

Iancu Andreea, Alexandra Chiric 29.06.2021, 21:24
Ţigări electronice gratuite pentru oamenii fără adăpost. De ce au luat autorităţile această decizie

O veste incredibilă vine din partea autorităților unui stat al lumii pentru oamenii fără adăpost, după ce un proiect a stabilit că vor fi distribuite țigări electronice gratuite pentru aceștia. Deși pare incredibil, mulți întrebându-se de ce persoanele fără casă nu primesc mai degrabă un loc confortabil în care să înnopteze sau poate hrană, se pare că inițiativa are un scop cât se poate de nobil.

Țigări electronice gratuite pentru oamenii fără adăpost din Marea Britanie

Autoritățile din Marea Britanie au luat o decizie fără precedent după ce au stabilit ca oamenii fără adăpost să primească țigări electronice gratuite. Se pare că întreaga acțiune face parte dintr-un studiu care își propune să evalueze dacă țigările electronice îi ajută pe fumători să renunțe la acest viciu. Proiectul are o valoare totală de 1,7 milioane de lire sterline și va pune la dispoziție în mod gratuit astfel de dispozitive.

Potrivit BBC, în cadrul studiului urmează să participe 32 de centre pentru persoane fără adăpost. Acestea fac parte din cinci regiuni ale Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Astfel, persoanele nevoiașe din Scoţia, Ţara Galilor, Londra, South East England şi East of England se vor bucura să primească țigări electronice, în speranța că acestea îi vor ajuta să renunțe la fumat. Inițiativa este una îmbucurătoare, mai cu seamă că 70% dintre persoanele fără adăpost fumează tutun.

Ştim că ţigările electronice sunt cea mai populară metodă de renunţare la fumat, unele studii sugerând că sunt ajutoare mai utile decât guma sau plasturii cu nicotină şi mult mai puţin dăunătoare decât fumatul tutunului⁣, a a declarat prof. Caitlin Notley de la Facultatea de Medicină Norwich din cadrul University of East Anglia (UEA).

Țigări electronice gratuite pentru oamenii fără adăpost
Inițiativa britanicilor își dorește să elimine viciul

Proiectul ar putea fi continuat dacă își dovedește eficiența

Proiectul, în valoare de 1,7 milioane de lire sterline, își dorește să îi ajute pe participanți să scape de viciul fumatului și să le ofere un raport calitate/preț mai bun decât în cazul țigărilor obișnuite. Inițiativa este finanțată de către Institutul Naţional pentru Cercetare în domeniul Sănătăţii (NIHR) din Marea Britanie și urmează să pună la dispoziția beneficiarilor țigări electronice pentru începători. Acestea pot ajunge la prețul de 25 de lire sterline.

Ştim că aproximativ 70 de procente dintre persoanele fără adăpost fumează tutun – cu mult peste media din Marea Britanie, de 14,1 procente, a adăugat profesorul.

În cazul în care își dovedește eficiența, proiectul ar putea fi continuat, în speranța că astfel se vor evita afecțiunile asociate cu viciul fumatului.

În cazul în care constatăm că oferirea gratuită a seturilor de ţigări electronice pentru începători îi ajută pe oameni să renunţe (la fumat), centrele pentru persoane fără adăpost ar putea decide să adopte această abordare în viitor pentru a contribui la reducerea impactului afecţiunilor asociate fumatului asupra persoanelor fără adăpost⁣, a adăugat Lynne Dawkins din cadrul London South Bank University (LSBU).

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...