Fumatul în spațiile publice reprezintă un subiect fierbinte pentru cei pasionați de țigări. În timp ce varianta clasică a viciului este exclusă la a se desfășura la interior încă din 2016, cu excepția propriului cămin, țigările electronice reprezentau o speranță pentru amatorii de ieșiri în oraș, dar și fumători în același timp. O decizie importantă a autorităților a stabilit ce se întâmplă în cazul fumatului țigărilor electronice în spațiile publice. Un proiect legislativ a încercat să stabilească noi condiții pentru fumători.
Legislativul a luat o decizie importantă în privința fumatului țigărilor electronice în spațiile publice, după ce țigările obișnuite erau oricum interzise în anul 2016. Se pare că noua decizie urmează să îi afecteze inclusiv pe amatorii dispozitivelor care încălzesc tutunul. Această modificare apare după ce Camera Deputaților a respins recent un proiect legislativ de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Practic, noutățile ar fi inclus în legislație fumatul țigărilor electronice sau încălzite.
Propunerea a fost respinsă de Senat în octombrie 2018, iar în urmă cu o zi a fost respinsă și de Camera Deputaților. Astfel, actul normativ, care ar fi trebuit să modifice definiția fumatului, încât să devină „inhalarea voluntară a fumului rezultat în urma arderii tutunului conținut în țigarete, țigări de foi, cigarillos și pipe, precum şi inhalarea voluntară a aerosolilor rezultaţi în urma vaporizării substanţelor cu dispozitive electronice de tip «ţigaretă electronică» sau al dispozitivelor ce încălzesc tutunul fără a produce combustia amestecului”, și-a încheiat traseul legislativ, potrivit avocatnet.ro.
Fumatul țigărilor electronice și al celor încălzite ar fi urmat să devină interzis în toate spațiile în care este deja interzis fumatul țigărilor obișnuite. Concret, fumatul în spațiile publice închise, în care publicul are acces, fiind utilizat colectiv, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de minimum doi pereți, fără să conteze natura acestora, ori dacă vorbim despre o locație cu caracter permanent sau temporar, este interzis în prezent.
Totodată, fumătorii nu se pot bucura de obiceiul lor nici în spațiile închise de la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun, în locurile de joacă pentru copii, în unitățile sanitare, de învățământ sau în cele destinate protecției și asistenței copilului, fie că vorbim de cele de stat sau cele private. Proiectul legislativ ar fi urmat să vizeze sănătatea cetățenilor, doar în România fiind estimați aproximativ cinci milioane de fumători. Îngrijorător este faptul că aceștia au între 15 și 18 ani, iar decesele cauzate de acest viciu duce la pierderea a 70 de vieți zilnic. Aproape 42.000 de decese au loc anual din pricina fumatului activ, în timp ce 5.000 de român mor în urma fumatului pasiv.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]