O nouă lovitură pentru fumători. Ţigările se scumpesc de astăzi

Ana Anitoiu 01.04.2021, 18:13
O nouă lovitură pentru fumători. Ţigările se scumpesc de astăzi

O nouă lovitură pentru fumători. Ţigările se scumpesc începând de astăzi, 1 aprilie. Nu, nu e păcăleală! Prețurile cresc pentru că de la această dată intră în vigoare o nouă majorare a accizelor la tutun. Iată la cât ajunge costul, în medie.

Cu cât se scumpesc țigările în România

Fumătorii din România vor trebui să scoată din buzunare, în medie, încă 50 de bani pentru un pachet de țigări, din cauza majorării accizei la tutun. Ultima scumpire avusese loc în luna ianuarie a acestui an.

În jur de 80% din costul unui pachet de țigări este reprezentat de accize, TVA și alte taxe plătite statului de către respectivii producători. Acum, prețul de vânzare al unui pachet este cuprins între 19,5 lei și 24 de lei.

O noua lovitura pentru fumatori. Tigarile se scumpesc de astazi
O tanara fumand o tigara

Exporturile de tutun au crescut cu 45% în anul 2020

Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, în anul izbucnirii pandemiei de coronavirus exporturile de produse din tutun prelucrat, adică țigarete și produse din tutun încălzit, a crescut cu 45% față de anul anterior. În anul 2020 produsele din tutun au reprezentat 53% din totalul exporturilor de produse alimentare, băuturi și tutun.

Țigările au fost la mai mare căutare decât unele alimente. Mai exact, valoarea exporturilor de produse din tutun a depășit valoarea exporturilor de grâu (845 milioane euro) sau porumb (1,1 miliarde euro). Această diferență este cu atât mai considerabilă cu cât în timp ce țigările sunt produse finite, în cerealele reprezintă materie primă. British American Tobacco, cea mai mare companie de pe piața tutunului din România, exportă aproximativ 60% din volumele produse la Ploiești, unde funcționează a doua cea mai mare fabrică din Europa a acestui grup.

La cât a ajuns valoarea totală a importurilor de tutun brut și prelucrat

Tot în anul izbucnirii pandemiei de coronavirus, valoarea totală a importurilor de tutun brut și prelucrat a fost de aproximativ 355 de milioane de euro. Astfel, tutunul a avut o contribuție pozitivă la balanța comercială a României de aproape 1 miliard de euro. De altfel, compania British American Tobacco contribuie în fiecare an la bugetul de stat cu aproximativ două miliarde de euro sub formă de taxe și impozite.

”Aproape 60% din producția fabricii noastre din Ploiești este exportată. Acest lucru a fost posibil datorită investițiilor constante din ultimii ani, care au depășit pragul de 500 de milioane de euro și care ne-au permis să ne dublăm capacitatea de producție în ultimii ani”, a spus Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice British American Tobacco.

Fumatul va fi un lux într-o țară din Europa

Fumatul va fi un lux într-o țară din Europa. Autoritățile de acolo speră că în anul 2030 să nu mai fie fumători pe teritoriul acestui stat. Mai exact, președintele francez Emmanuel Macron își dorește ca generația care va împlini 20 de ani peste aproape un deceniu să fie prima care să nu mai consume tutun.

De asemenea, președintele Franței a anunțat că intenționează să facă mai multe pentru a atrage atenția asupra pericolelor pe care le presupune consumul de alcool. Emmanuel Macron a făcut aceste declarații în cadrul unei strategii pe zece ani pentru combaterea cancerului. Mai multe detalii, AICI!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...