Tezaur dacic de 100.000 de euro, găsit de doi români: cum ”se revanșează” statul român

Gabriel Peneș 11.11.2022, 11:01
Tezaur dacic de 100.000 de euro, găsit de doi români: cum ”se revanșează” statul român

Tezaur dacic de 100.000 de euro, găsit de doi români. Căutarea comorilor ce mai zac îngropate pe cine știe unde a devenit un hobby pentru tot mai mulți compatrioți. Uneori, norocul, dar și documentarea corectă le aduc „lozul câștigător”. Este și cazul unor astfel de arheologi amatori ce pot primi sume substanțiale din partea statului român după ce au găsit piese de tezaur deosebit de valoroase.

Tezaur dacic de 100.000 de euro, găsit de doi români

Tezaurele dacice au devenit o adevărată țintă pentru căutătorii de comori din țara noastră. Înarmați cu detectoare de metale, doi români au dat lovitura după ce au descoperit două tezaure ce au fost prezentate, joi, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, în patrimoniul căruia au intrat.

Este vorba de tezaure monetare dacice și romane datând din secolul II î.Hr. şi din secolul III d.Hr., care ar fi evaluate la aproape 100.000 de euro, iar cei care le-au găsit ar putea primi aproape jumătate din sumă.

Primul dintre ele, mai puțin valoros, ce este deja supranumit tezaurul roman de la Noșlac, Alba, a fost găsit în octombrie pe un teren agricol. Este încă nerestaurat și conţine 109 monede de argint, denari, din care nicio monedă nu depășește 3,5 grame, ele fiind într-o stare de conservare mediocră și o valoare de piaţă mai mică. Comoara a fost descoperită de un IT-ist pasionat de istorie, Csaba Kolozsvari.

„Am găsit oarecum locul sursă. Inițial am descoperit 60 pe care le-am predat a doua zi conform legii, după care de la 60 până la 109 monede. Este ca la vânătoare, un trofeu este încununarea hobby-ului”, a declarat Koloszvari la prezentarea oficială a tezaurului, conform stirileprotv.ro.

Cum ”se revanșează” statul român

Un alt tezaur monetar dacic extrem de valoros ce conține peste 100 de monede, adevărate bijuterii numismatice gravate cu chipul zeiței Artemis, a fost descoperit întâmplător într-o pădure din Jidvei, Alba, în luna august, de un către un tânăr de 27 de ani din județul Mureș. Tezaurul mai conţine, pe lângă cele 107 monede, şi o fibulă din fier dacică şi un amnar din fier, de epocă romană.

Cel mai valoros obiect din comoară este o monedă ce poate avea o valoare de piaţă şi de 2.000 de euro și care a fost restaurată deja. Fiecare piesă va fi expertizată de către specialiști pentru a-i putea fi stabilită valoarea cu exactitate, însă la o primă evaluare monedele găsite la Jidvei ajung să valoreze zeci de mii de euro pe piața de profil.

Conform legislaţiei în vigoare, dacă cel care face descoperirea cere bonificaţie, aceasta este de 30%, iar în urma expertizei efectuate de un expert acreditat se poate adăuga încă 15%, procentaj care este dat de valoarea istorică, raritate şi bijuteria în sine a designului monetar. Deci, recompensa poate ajunge până spre 50% din valoarea tezaurului, după expertizarea acesteia.

În România există peste 23.000 de posesori de detectoare de metale, iar în județul Alba în jur de 200 de persoane au acest hobby și dețin legal aparatură. Este important de știut că cei care fac astfel de descoperiri trebuie să anunțe autoritățile în 72 de ore.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....