Comoara din România la care nu se aștepta nimeni, găsită într-o pădure: în ce constă tezaurul

Gabriel Peneș 23.09.2022, 09:38
Comoara din România la care nu se aștepta nimeni, găsită într-o pădure: în ce constă tezaurul

Civilizația dacilor nu a lăsat, din păcate, mărturii scrise despre societatea celor pe care-i considerăm străbunii noștri. Dar, periodic, sunt descoperite tezaure importante, „vedetele” acestora fiind kosonii, monedele de aur dacicce, dar și faimoasele brățări realizate din același metal prețios. Un important tezaur de monede din argint a fost găsit într-o pădure din județul Alba.

Comoara din România la care nu se aștepta nimeni, găsită într-o pădure

Tezaurele dacice continuă să apară în diferite zone ale țării și aduc surprize plăcute atât arheologilor profesioniști, cât și celor amatori. O postare făcută în luna august în mediul online a declanșat o anchetă ce a dus la descoperirea unui important tezaur antic alcătuit din monede de argint, scrie adevarul.ro.

Descoperirea a fost făcută de polițiștii specializați în protejarea patrimoniului cultural național din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, în colaborare cu arheologii Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia în urma afirmației unui internaut conform căruia descoperise 22 de monede antice de argint într-o pădure din județul Alba.

Arheologul amator le predase autorităților și a ajutat, ulterior, și la găsirea tezaurului principal. Descoperirea a fost făcută luni, 19 septembrie, Obiectele ar proveni din epoca dacică, iar în urma unei prime estimări, a rezultat că ar avea o deosebită valoare patrimonială.

Comoara din România la care nu se aștepta nimeni, găsită într-o pădure în ce constă tezaurul
Tezaurul găsit în pădurea din județul Alba conține 116 de piese de patrimoniu, majoritatea fiind monede de argint

În ce constă tezaurul

Complexul arheologic din pădurea Jidvei cuprinde un tezaur monetar, depus într-un vas din bronz, cuprinzând monede de tip tetradrahmă „Macedonia Prima”, din argint (159-150 a. Chr), drahme de tip „Rădulești-Hunedoara”, dacice (sec. III – II a. Chr), denari de epocă romană (antoninieni), o fibulă din fier, dacică și un amnar din fier, de epocă romană, mai precizează sursa citată.

Cele 116 obiecte de patrimoniu au fost depuse la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, iar, din prima evaluare a experților, rezultă că artefactele aparțin Patrimoniului Cultural National, unele dintre ele fiind aparținând categoriei Tezaur. Persoana care a făcut descoperirea inițială este un tânăr de 27 de ani, din județul Mureș, posesor autorizat de detector de metale, iar acesta a sprijinit polițiștii și arheologii la descoperirea și documentarea tezaurului. Tezaurul se află în curs de restaurare la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

În luna august, 30 de piese de argint, parte dintr-un tezaur dacic, au fost descoperite pe un drum vechi din județul Maramureș. Descoperirea a fost făcută de un grup de tineri pasionați de istorie, din cadrul Asociației Detecție Nord din Baia Mare. Ei au mai găsit inclusiv tezaur monetar roman de 24 de piese şi un tezaur medieval de peste 60 de piese. Conform legii, după evaluarea oricărui tezaur găsit, norocoșii care au făcut descoperirea au dreptul la o recompensă din partea statului.

Tot în luna august, autoritățile județului Buzău au aprobat plata unei recompense de peste 10.000 de euro pentru o descoperire arheologică făcută de un grup de „căutători de comori” în pădurea Spătaru, cu peste doi ani în urmă. Șapte buzoieni au descoperit în februarie 2020 un vas din lut care cântărea 13, 4 kilograme și conținea peste 2.500 de monede, majoritatea datând din secolul al XVII-lea. Acesta este cel mai mare tezaur monetar găsit pe teritorul județului Buzău.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....