Comoară importantă descoperită în Bihor. „Tezaur ca acesta nu mai există în Europa centrală și de est”

Andra Daoud 11.08.2022, 16:06
Comoară importantă descoperită în Bihor. „Tezaur ca acesta nu mai există în Europa centrală și de est”

Un tezaur impresionant, unic în Europa, a fost descoperit în județul Bihor. Descoperirea a fost făcută pe drumul care face legătura între Oradea și Autostrada A3, într-un mormânt. Nu mai puțin de 169 de piese de aur au fost găsite de către arheologii Muzeului Țării Crișurilor, iar oamenii de știință spun că este o descoperire fenomenală.

Comoară unică în Europa, descoperită în județul Bihor

Un tezaur ce datează de pe vremea când abia fusese descoperit aurul, mai exact din epoca eneolitică, a fost găsit în județul Bihor. Comoara, alcătuită din 169 de inele și alte bijuterii, se pare că ar fi aparținut unei femei extrem de bogate, potrivit arheologilor.

Oamenii de știință au găsit comoara, undeva pe drumul dintre Oradea și Autostrada A3, și aceasta urmează să fie supusă unui proces de determinare a cronologiei, analize ADN, abia apoi va fi prezentată publicului. O parte dintre bijuterii, mai precis câteva inele de aur și perle sidefate au fost expuse într-o vitrină, cu ocazia anunțului descoperirii.

„Este o descoperire fenomenală. Un asemenea tezaur nu mai există în Europa centrală şi de Est. Este foarte ciudată chestiunea pentru că abia se descoperise aurul, în eneolitic. Se pare că a fost mormântul unei femei, extrem de bogată. Nu ştim cine era, aici la Sîntandrei. Noi vom mai face o prezentare a tezaurului, când va fi totul pregătit”, a declarat directorul MTC, istoricul Gabriel Moisa.

Comoara importanta descoperita in Bihor. Tezaur ca acesta nu mai exista in Europa centrala si de est
O parte dintre bijuteriile descoperite de arheologi in Bihor

De ce este atât de importantă descoperirea

La rândul său, Călin Ghemiș, de la Muzeul Țării Crișurilor, a explicat că descoperirea este extrem de importantă pentru perioada respectivă, pentru că tezaurul conține peste 160 de piese de aur la un singur inventar, în timp ce în întreg Bazinul Carpatic, piesele de aur descoperite până în prezent totalizează 150 de bucăți.

„Acesta conţine 169 de inele din aur, 800 de mărgele din sidef şi o brăţară plurispiralată din cupru. Tezaurul de aur este o descoperire senzaţională pentru perioada respectivă, având în vedere că toate piesele din aur din Bazinul Carpatic totalizează în jur 150 de bucăţi. Or, aici există peste 160 doar într-un singur inventar. Inelele de aur sunt în proces de curăţare la laborator şi au o greutate de peste 200 de grame. Este aur aluvionar, obţinut din nisip prin spălare, pentru că acesta se folosea în preistorie, nu din exploatări filoniene.”, a precizat Călin Ghemiş.

Cercetările au fost efectuate în perioada 29 martie – 25 iunie, sub coordonarea lui Călin Ghemiș, în colaborarea cu alți specialiști. În acest fel arheologii au descoperit mai multe vestigii din epoci diferite (neolitic, epoca bronzului, epoca La Tene, aşezări sarmatice, epoca romană în Barbaricum, epoca medievală, necropolă de secol XVIII), iar rezultatele obținute sunt extrem de importante.

Urmăriți Impact.ro și pe