Testul de inteligență de doar câteva minute: așa afli dacă ești creativ, cu adevărat

Gabriel Peneș 31.10.2022, 13:59
Testul de inteligență de doar câteva minute: așa afli dacă ești creativ, cu adevărat

Știi cât de creativ ești ori ai putea fi? O întrebare cu răspuns dificil, dar căreia oamenii de știință încearcă să-i găsească un răspuns. O nouă metodă de „măsurare” a creativității a fost dezvoltată de experți și se bazează pe gândirea divergentă. Practic, este vorba de un simplu test de inteligență ce poate fi rezolvat în câteva minute.

Testul de inteligență de doar câteva minute

Vrei să știi cât de creativ ești? Acum ai ocazia de a afla foarte rapid răspunsul, printr-o metodă ce se bazează pe gândirea divergentă. Practic, este vorba despre un test pe care îl poți face în câteva minute și funcționează cel mai bine atunci când nu știi prea multe despre cum funcționează, oricât de paradoxal ar suna.

Până acum, existau doar două formule de „măsurare” a creativității: Alternative Uses Task (unde trebuie să găsești cât mai multe semnificații pentru un obiect) și Bridge-the-Associative Gap Task (unde trebuie să încerci să faci legătura între două cuvinte și un al treilea).

Noua metodă, numită DAT, se bazează pe gândirea divergentă și le cere oamenilor să scrie 10 substantive, scrie sciencealert.com. De exemplu, „pisică” și „carte” ar fi mai potrivite, în context, fiind mai diferite, decât „pisică” și „câine”, ce desemnează două animale. Un algoritm computerizat măsoară apoi distanța semantică: cât de mult sau de puțin au în comun cele două cuvinte.

„Multe teorii presupun că oamenii creativi sunt capabili să genereze idei divergente”, au scris cercetătorii în lucrarea lor din 2021. „Dacă acest lucru este corect, pur și simplu numirea cuvintelor care nu au legătură și apoi măsurarea distanței semantice dintre ele ar putea servi ca măsură obiectivă a gândirii divergente”, se mai menționează în lucrare, conform sursei citate.

Așa afli dacă ești creativ, cu adevărat

Scorurile de creativitate de la DAT s-au corelat la fel de bine cu celelalte scoruri, ceea ce înseamnă că este util în evaluarea creativității.

„Sarcina noastră măsoară doar o fărâmă dintr-un singur tip de creativitate”, a spus psihologul Jay Olson de la Universitatea Harvard, într-o declarație, în 2021. „Aceste descoperiri permit evaluări ale creativității pe eșantioane mai mari și mai diverse, cu mai puține părtiniri, ceea ce, în cele din urmă, ne va ajuta să înțelegem mai bine această abilitate umană fundamentală”.

După cum a subliniat Olson pentru CNN, testul DAT explorează gândirea divergentă și creativitatea verbală; va arăta cât de creativ ai putea fi, în general, dar și cât de repede ești capabil să găsești soluții la anumite probleme, dacă ele se ivesc.

„Creativitatea este fundamentală pentru existența umană. Cu cât îi vom înțelege mai bine complexitatea, cu atât o vom putea utiliza mai adecvat în diferitele sale forme”, a adăugat Jay Olson.

Psihologii cred că oamenii mai creativi pot lega mai ușor elementele în mintea lor, ceea ce este testat și aici. În mod evident, cei care obțin un scor mare la un astfel de test ar putea activa în domenii artistice cu mai mare ușurință.

Testul poate fi accesat și completat AICI. Nu uita, totuși, că, pentru a-l completa, trebuie să știi limba engleză la un nivel cel puțin mediu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....