Testele de salivă pentru copii, comparate de Cîmpeanu cu testul de sarcină sau cu tăierea unghiilor

Cătălina Burghelea 07.12.2021, 10:48
Testele de salivă pentru copii, comparate de Cîmpeanu cu testul de sarcină sau cu tăierea unghiilor

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut o declarație halucinantă despre testele de salivă pentru elevi. Politicianul le-a comparat cu testele de sarcină sau cu tăierea unghiilor, deoarece niciuna dintre aceste activități nu este un act medical. Totuși, testarea copiilor este esențială, pentru depistarea infectării cu noul coronavirus.

Testarea elevilor, asemănată de Cîmpeanu cu tăierea unghiilor

Testarea elevilor înainte de ore a început, luni, 6 decembrie, chiar de Moș Nicolae. Tot ieri au apărut și primele rezultate pozitive. Primul caz de Sars-Cov-2 depistat astfel a fost anunțat chiar de către Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației. Acesta a spus că este vorba despre un elev de la Colegiul Național I.L. Caragiale din Capitală. Până la finalul zilei, au fost confirmate în total 86 de cazuri pozitive.

„În cursul zilei de luni, 6 decembrie, până la ora 19:00, în urma utilizării testelor rapide antigen noninvazive efectuate din proba de salivă, au fost raportate 86 de cazuri detectate pozitiv”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Această procedură nu este un act medical

În ziua în care a început testarea elevilor, ministrul Cîmpeanu a comparat testele de salivă cu cele de sarcină. Sau cu tăierea unghiilor. Șeful Ministerului Educației a spus că niciuna dintre aceste activități nu este un act medical. Întrebat despre metodele de verificare, Cîmpeanu a precizat că are încredere în responsabilitatea părinților.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni seară, că testarea pe bază de salivă a elevilor nu este un act medical. Acesta a asemănat testele de salivă cu cele de sarcină sau cu tăierea unghiilor.

„Marea majoritate a părinților au utilizat aceste teste. Am văzut că se cer doar testele pozitive sau toate. Mă interesează să știu că părinții raportează atunci când este un caz pozitiv, o suspiciune descoperită din timp și apoi confirmată poate genera un tratament că acești copii să nu dezvolte boli grave”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24.

Primele teste de salivă pentru elevi au fost trimise în şcoli. Sorin Cîmpeanu, apel către părinţi

Testele pe bază de salivă pot fi administrate și de persoane fără competențe medicale

Solicitat să răspundă dacă are încredere în părinți, politicianul a spus că da și a subliniat că „nu va milita pentru măsuri care sunt specifice unui sistem dictatorial”. Totodată, întrebat dacă părinții care mint vor fi sancționați, Sorin Cîmpeanu a explicat următorul lucru:

„Testarea pe baza de salivă nu se raportează în Coronaform, nu este un act medical, poate fi administrat și de persoane fără competențe medicale.

Testul se poate asemăna și cu testul de sarcină sau cu tăierea unghiilor. Nu cred că cineva și-a propus să verifice veridicitatea unui test de sarcina făcut de o persoană sau cu tăierea unghiilor.

Aș vrea să înțelegem toți, prevenția și încrederea nu pot fi înlocuite. Cei mai mulți părinți sunt responsabili, din ce în ce mai mulți părinți înțeleg că acest virus există”.

Ministrul Educației, mesaj pentru părinți și profesori

Ministrul Educației a mai spus că este foarte important ca părinții sau profesorii să raporteze imediat rezultatele pozitive la infectarea cu noul coronavirus.

„Este foarte important să raporteze corect și în timp real aceste rezultate, în cazul în care ele sunt pozitive. Testarea nu are bază legală pentru a fi obligatorie. În același timp, nu avem altă șansă decât de a miza pe responsabilitatea părinților, profesorilor și elevilor. Doar în 216 școli, testarea este asigurată în unitățile de învățământ. Sunt 467 de unități de învățământ în care testarea se asigură mixt. În restul școlilor, testarea se asigură la domiciliu”, a explicat Sorin Cîmpeanu într-o declarație de presă susținută luni.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...