Cați elevi au fost depistați pozitiv în prima zi de testare cu teste rapide antigen în școli. „Nu suntem o țară de iresponsabili”

Andra Daoud 06.12.2021, 21:08
Cați elevi au fost depistați pozitiv în prima zi de testare cu teste rapide antigen în școli. „Nu suntem o țară de iresponsabili”

Ministrul Educației a anunțat câte persoane au fost depistate pozitiv după prima zi de utilizare a testelor non-invazive pe bază de salivă în școli. Ce se întâmplă cu elevii ale căror teste antigen au ieșit pozitive și care este procedura de confirmare a diagnosticului. Sorin Cîmpeanu a explicat ce se întâmplă cu elevii infectați și ce rol are DSP în această situație.

Câți elevi au fost depistați pozitiv în prima zi de testare

Luni, 6 decembrie, a fost prima zi de testare a elevilor și preșcolarilor cu teste antigen, non-invazive, pe bază de salivă. O parte din testele comandate de Ministerul Educației au ajuns în unitățile de învățământ săptămâna trecută, urmând ca de astăzi să înceapă procedura de testare a elevilor. După prima zi de testare, Sorin Cîmpeanu a precizat că, până la ora 19:00, au fost raportate 86 de teste de salivă pozitive. În aceste cazuri, diagnosticul de infecție cu SARS-CoV2 ar urma să se confirme printr-un test PCR, efectuat gratuit.

În cursul zilei de luni, 6 decembrie, până la ora 19:00, în urma utilizării testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, au fost raportate 86 de cazuri detectate pozitiv. (…) Trebuie să fie confirmate sau infirmate printr-un test PCR sau un test antigen rapid.

DSP-urile administrează aceste teste celor care au raportat pozitiv pentru testul pe bază de salivă. Cred că sunt 86 de copii care pe baza acestor teste au șansa să primească un tratament adecvat înainte de a dezvolta o formă mai gravă. Cred că cea mai mare parte din părinți, în pofida tuturor informațiilor care se vehiculează în media, sunt responsabili. Nu suntem o tară de iresponsabili, a transmis Sorin Cîmpeanu.

Cați elevi au fost depistați pozitiv în prima zi de testare cu teste rapide antigen în școli. „Nu suntem o țară de iresponsabili”
86 de elevi au fost depistați pozitiv în prima zi de testare cu teste rapide antigen în școli.

Elevii depistați pozitiv la testele de salivă vor fi testați gratuit de către DSP

Direcția de Sănătate Publică va testa gratuit, cu prioritate, elevii care au primit rezultat pozitiv în urma testelor non-invazive pe bază de salivă. Dacă se confirmă infectarea cu virusul Covid-19 și printr-un test PCR, elevii respectivi vor intra în izolare pentru 14 zile, conform legii, și vor primi tratament, în cazul în care au nevoie.

100% părinţii nu vor duce elevii depistați pozitiv la şcoală. Conform Ordinului comun intră în izolare 14 zile dacă prezintă rezultatul unui test PCR care să fie pozitiv şi să confirme rezultatul pozitiv al testului de salivă. Vor aștepta înainte să îi retrimită pe copii la şcoală.

Important este ca aceste teste pe bază de salivă să fie la dispoziția elevilor şi personalului din învățământ pentru a avea un mediu sigur în şcoli, pentru a le putea ţine deschise pentru a nu mai pierde cât am pierdut până acum în planul educației, a mai precizat ministrul Educației.

Urmăriți Impact.ro și pe