Testarea elevilor, suspendată pentru că nu mai sunt teste. Cine este de vină și când se estimează că va fi reluată

Ioana Bucur 12.12.2021, 10:32
Testarea elevilor, suspendată pentru că nu mai sunt teste. Cine este de vină și când se estimează că va fi reluată

După doar o săptămână de la debutul acțiunii care le-a dat mari bătăi de cap părinților din România, a venit anunțul ce i-a bulversat pe toți cei vizați. Testarea elevilor ar putea fi suspendată pentru că nu mai sunt teste. Cine ar fi vinovat pentru situația creată și când s-ar putea relua campania.

Nu mai sunt teste

Testarea elevilor, la domiciliu sau în unitățile de învățământ, este și acum un subiect intens dezbătut în spațiul public. La doar o săptămână de la debutul campaniei, autoritățile s-au lovit de un obstacol uriaș.

Așadar, testarea elevilor va fi, cel mai probabil, suspendată pentru că nu mai sunt teste.

Una dintre firmele care au câștigat licitația organizată de stat dă vina pe întârzierile de transport ce au apărut imediat după descoperirea tulpinii Omicron.

„Aici sunt 800 de mii de teste care sunt pregătite pentru livrare. Le-am adus în depozit ieri pentru că până acum am stat cu ele în camioane, așteptând solicitarea de livrare”, spune reprezentantul unei companii de cercetare, potrivit stirileprotv.ro.

Reprezentanții companiei susțin că au explicat situația celor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, dar că autoritățile au decis să renunțe la contract. Cutiile cu teste de salivă ce ar fi trebuit să ajungă în școlile din România au stat zile întregi în camioane, furnizorii mergând cu ele inclusiv la poarta depozitelor IGSU, însă testele nu au mai fost primite.

„Am primit acea notificare de rezolutiune a contractului, după care dânșii nu au mai comunicat cu noi. Noi le avem pregătite pentru livrare, se pot livra din acest moment”, a explicat reprezentantul companiei, pentru aceeași sursă.

Testarea elevilor, suspendată pentru că nu mai sunt teste

Când ar putea fi reluată testarea elevilor

Joi, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, anunța că inspectoratele școlare din țară au, pentru luni, în jur de jumătate  din testele care ar fi necesare pentru toți elevii.

În București, luni vor fi testați doar preșcolarii, în timp ce în Galați testarea a fost deja suspendată.

„Ministerul Educaţiei nu este interesat în niciun fel de aspecte relative la firme furnizoare de teste/materiale medicale sau alte aspecte ce ţin de organizarea licitaţiei de către ONAC, şi nici de aspecte ce ţin de încheierea/executarea contractele semnate între IGSU şi furnizori.

Ca ministru al Educaţiei mă interesează ca procesul de învăţământ sa se desfăşoare cu respectarea condiţiilor de siguranţă sanitara stabilite în Hotărârile CNSU şi in Ordinul comun Educaţie-Sănătate”, a transmis, joi, ministrul Sorin Cîmpeanu.

O variantă ar fi schimbarea zilelor în care se efectuează testele.

„Am putea lua în considerare o testare pentru marți și vineri în loc de luni și joi. Ne-am putea mobiliza pentru a distribui aceste teste către școli în cursul zilei de luni, dar pentru a ajunge la elevi să le facă de dimineață acasă, asta înseamnă realist marți”, a spus Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...