Primele teste de salivă pentru elevi au fost trimise în şcoli. Sorin Cîmpeanu, apel către părinţi

Andra Daoud 25.11.2021, 15:50
Primele teste de salivă pentru elevi au fost trimise în şcoli. Sorin Cîmpeanu, apel către părinţi

Primele teste de salivă au ajuns în școlile din țară joi, 25 noiembrie, cu întârziere de o zi. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la finalul ședinței din Parlament, prin care guvernul Ciucă a primit votul de învestitură. Cîmpeanu a făcut un apel către toți părinții.

Primele teste non-invazive pe bază de salivă au ajuns în școli

Statul român a livrat primul lot de teste de salivă pe care elevii le vor face în școli, pentru a depista cazurile de Covid-19. Primul lot pe care statul l-a cumpărat cuprinde 12 milioane de teste, iar 6,5 milioane dintre acestea urmează să fie distribuite unităților de învățământ din teritoriu. Următorul lot ar urma să ajungă în școli la începutul lunii decembrie.

Autoritățile au decis ca elevii să fie testați periodic, pentru a depista cazurile de Covid-19 și pentru ca școlile să își poată desfășura cursurile cu prezență fizică, în condiții de siguranță. Potrivit deciziei luate de autorități, testarea elevilor se va face de două ori pe săptămână, mai exact în prima și a patra zi lucrătoare, înainte de începerea cursurilor.

Testarea pe bază de salivă este non-invazivă și se va face în cadrul sălilor de clasă sau în orice alte spații din școală, sub îndrumarea persoanelor desemnate în acest sens, pentru fiecare unitate de învățământ. De asemenea, testele se pot efectua și acasă, sub îndrumarea și supravegherea părinților.

Primele teste de salivă pentru elevi au fost trimise în şcoli. Sorin Cîmpeanu, apel către părinţi
Primele teste de salivă pentru elevi au fost trimise în şcoli. Sorin Cîmpeanu, apel către părinţi

6,5 milioane de teste sunt distribuite joi

Sorin Cîmpeanu a venit cu precizări privind testarea și a făcut apel către toți părinții. Autoritățile urmează să vină cu instrucțiuni privind testarea la dimiciliu, astfel încât părinții să fie informați.

Termenele de livrare au fost 24 noiembrie, 2 decembrie şi 9 decembrie. Din motive obiective, termenul de 24 noiembrie a suferit o întârziere de o zi, să sperăm că nu vom avea întârzieri pentru următoarele livrări planificate.

Ce putem noi să facem, apel la responsabilitate pentru a se administra aceste teste, pentru a se anunţa în timp şi corect rezultatul acestor teste, pentru că este interesul fiecărui copil şi fiecărui părinte.

De asemenea, împreună cu Ministerul Sănătăţii, vom găsi foarte rapid, până când vor fi administrate primele teste, o cale de a promova simplitatea acestei administrări prin mesaje video uşor de înţeles. a declarat Sorin Cîmpeanu, potrivit news.ro.

Ministrul Educației a făcut aceste precizări în contextul discuției legate de cine va administra testele. Săptămâna trecută, sindicatele din educație amenințau cu proteste, în cazul în care testarea ar urma să fie făcută de către cadrele didactice și cereau ca elevii să fie testați acasă, de părinți.

Cîmpeanu a invocat un studiu potrivit căruia 94% dintre cadrele didactice nu s-ar simți confortabil să administreze testele, însă a precizat că el consideră că în realitate cifra nu este atât de mare.

Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său
Urmăriți Impact.ro și pe