Elevii nu vor mai avea parte de teste de salivă în școli. Ministru: ”Înțeleg că ar îngreuna procesul”

Ana Ionescu 05.05.2021, 11:26
Elevii nu vor mai avea parte de teste de salivă în școli. Ministru: ”Înțeleg că ar îngreuna procesul”

Elevii nu vor mai avea parte de teste de salivă în şcoli, aceasta este concluzia la care s-a ajuns, marţi seară, după ce ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a avut o lungă şedinţă cu reprezentanţii Ministerul Sănătății, înainte de revenirea elevilor la cursuri miercuri, 5 mai.

De ce nu se mai fac teste de salivă în şcoli. Motivul pentru care Ministerul Educației renunță la ele

Testele de salivă în şcoli au reprezentat o propunere a ministrului Educaţiei pentru testarea elevilor, în condiţiile în care foarte mulţi părinţi au refuzat testele de tip exudat naso-faringian, pe motiv că acestea ar fi traumatizante pentru copii.

De asemenea, potrivit unei informări a Institutului de Sănătate Publică, transmisă către ministrul Educaţiei, rezultatele testelor de salivă nu sunt relevante și ar îngreuna evidența zilnică a noilor infectări.

“Trebuie să recunosc, chiar dacă am fost un susținător foarte determinat pentru utilizarea oricăror mijloace de testare în școli, în urmă materialului trimis de la INSP, testele noninvazive ar trebui să fie confirmate prin teste antigen rapide, prin teste invazive, mai apoi validate prin PCR.

Înțeleg că acest lucru ar îngreuna procesul, coroborat cu faptul că aceste teste noninvazive conform metodologiei care nu prevede posibilitatea de a contabiliza la nivelul ratei de infectare generală rezultatele confirmate prin teste noninvazive, faptul că aceste teste de salivă nu ar fi contabilizate în calcului ratei de infectare – și știm câte discuții au fost pe modalitatea de calcul a ratei de infectare – sunt nevoit să recunosc că ar putea să genereze o confuzie la nivelul calculului ratei de infectare”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Elevii nu vor mai avea parte de teste de saliva in scoli
Elevii nu vor mai avea parte de teste de saliva in scoli

Ministrul Sănătăţii: “Rezultatul pozitiv al unui test din salivă necesită confirmare prin retestare”

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, a explicat şi ea că un rezultat pozitiv al unui test de salivă va trebui reconfirmat cu ajutorul unui test PCR sau un test antigen rapid naso-faringian, potrivit recomandărilor internaţionale.

“În ceea ce priveşte testarea cu testele din salivă, opinia redată de specialiştii de la INSP şi care este concordantă cu recomandările internaţionale este că rezultatul pozitiv al unui test din salivă necesită confirmare prin retestare, fie prin metoda Real PCR, fie prin retestare antigenică rapidă naso-faringian. Urmează ca împreună cu Ministerul Educaţiei să luăm decizia de oportunitate a testării din salivă pentru elevii care merg la şcoală”, a declarat Ioana Mihăilă.

Elevii au revenit astăzi, 5 mai, la cursuri, după două scenarii

După o lună de vacanţă, elevii au revenit astăzi, 5 mai, la cursuri, cu excepţia celor din clasele terminale, care în perioada 30 aprilie – 9 mai sunt în vacanţă. Ministerul Educaţiei a stabilit că elevii vor merge la şcoală sau vor învăţa online în funcţie de două scenarii: scenariul verde şi scenariul galben.

În scenariul verde, care presupune o incidenţă de până la 1 la mia de locuitori, toţi elevii merg fizic la şcoală, de la preşcolari până la învăţământ liceal, în timp ce în scenariul galben, cu o rată de infectare de peste 1 la mie, vor merge fizic la şcoală doar copiii din grădinițe, elevii din clasele 1-4, plus clasa pregătitoare.

O noutate este faptul că vor reveni la şcoală şi elevii din învățământul special.

“Este vorba despre elevi care au nevoie de stimulare psihomotrică, polisenzorială, de servicii de logopedie, de kinetoterapie, de lucruri care nu pot fi asigurate nici online, și nici acasă”, a mai precizat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Urmăriți Impact.ro și pe