Test de geniu: descoperă în 13 secunde litera nepotrivită din șir. Doar cei cu un IQ ridicat reușesc

Andrei Simion 07.03.2023, 10:51
Test de geniu: descoperă în 13 secunde litera nepotrivită din șir. Doar cei cu un IQ ridicat reușesc

Un test de geniu a devenit popular pe internet. Provocarea este să descoperi în cel mult 13 secunde litera nepotrivită dintr-un șir de X și K. Doar cei cu un IQ ridicat reușesc să facă acest lucru în limita de timp stabilită sau chiar mai repede.

Testul, rezolvat doar de cei cu IQ ridicat

Deși sună ușor, testul poate fi rezolvat în cel mult 13 secunde doar de persoanele cu un IQ ridicat. Unii pot zări litera diferită față de X și K dintr-o singură privire.

Î acest test există câteva rânduri și coloane de X și K pe care trebuie să le scanați rapid cu privirea pentru a identifica „intrusul”, adică singura literă diferită din imagine.

Test de geniu descopera in 13 secunde litera nepotrivita din sir. Doar cei cu un IQ ridicat reusesc
Test IQ

Ce tip de inteligență măsoară testele IQ

Coeficientul de inteligență (IQ, acronimul expresiei intelligence quotient), reprezintă un concept și un scor derivat din diferite teste standardizate, prin care se încearcă măsurarea inteligenței. Altfel spus, este o formă de cuantificare a inteligenței umane.

Există mai multe tipuri de inteligență: logico-matematică, vizual-spațială, verbal-lingvistică și interpersonală sau emoțională. Testele IQ se referă în mod special la inteligența logico-matematică, la agilitatea mintală, la capacitatea și viteza de înțelegere, la ușurința de a face raționamente.

Psihologul și filosoful german William Stern a definit inteligența ca aptitudinea generală a individului de a-și adapta conștient gândirea unor cerințe noi. Este vorba despre capacitatea spirituală de adaptare generală la noile cerințe și condiții ale vieții.

Valorile IQ

Rezultatele testelor IQ se împart în trei mari grupe: sub medie, mediu și peste medie. Acestea pot fi folosite pentru mai multe scopuri, precum: evaluarea educațională, evaluarea și diagnosticarea dizabilității intelectuale, cercetarea cognitivă, evaluarea candidatului pentru un post, evaluarea abilităților cognitive, inclusiv memoria și atenția individului.

IQ-ul peste medie pornește de la cel cuprins între 111 și 120. Persoanele care obțin acest scor reprezintă 12% din populație. Acestea trebuie să fie mai laborioase, dar au rezultate foarte bune. Apoi, cei cu un scor de 121 – 130, adică 6% din populație, termină facultatea cu ușurință și au rezultate extraordinare.

Persoanele cu un IQ cuprins între 131 și 140 reprezintă mai puțin de 3% din populație, iar cei cu scorul de peste 140, considerați genii, reprezintă aproximativ 0,2% din populație.

Urmăriți Impact.ro și pe