Temperaturi extreme în Europa. E alertă pe tot continentul, nivelul e alarmant

Andra Daoud 16.06.2022, 12:15
Temperaturi extreme în Europa. E alertă pe tot continentul, nivelul e alarmant

Valul de caniculă lovește Europa, iar temperaturile care se vor înregistra zilele următoare vor depăși 40 de grade în unele țări. Meteorologii au emis alerte cod portocaliu de caniculă, valabile vineri și sâmbătă. Valul de aer cald vine dinspre Spania și se deplasează în direcția Franței. Nici România nu va fi ferită de temperaturile extreme, după o perioadă cu furtuni și vijelii.

Meteorologii au anunțat un val de caniculă în Europa

Franța se topește vineri și sâmbătă, la temperaturi ce vor atinge pragul de 40 de grade Celsius în unele zone. Valul de aer cald care vine dinspre Spania i-a determinat pe meteorologi să plaseze 13 departamente din sud-vestul Franței sub cod portocaliu de caniculă, iar alte 19 departamente sunt cu risc major de caniculă. Temperaturile sunt într-o continuă creștere, atingând valori de 36 de grade și chiar de 40 în unele orașe.

În Spania au fost măsurate temperaturi de peste 53 de grade Celsius la nivelul pământului, marți, 14 iunie. Canicula a afectat mai ales jumătatea de sud a țării, unde temperaturile înregistrate au fost între 30 și 35 de grade. Valul de căldură a început să se deplaseze, începând de miercuri, urmând să ajungă vineri deasupra Franței.

„Nopţile se vor menţine foarte calde (20°-25°C), cu probabile recorduri de temperaturi minime ridicate. În timpul zilei, se vor atinge valori apropiate de 36° până la 40°C din interiorul Bretaniei până în Pays de la Loire, Poitou-Charentes şi Nouvelle-Aquitaine, precum şi în valea inferioară a Rodnei. Pentru Languedoc-Roussillon, valul de căldură se va atenua uşor sâmbătă, odată cu ridicarea unei brize marine”, precizează Canalul Meteo-France, într-un comunicat.

Temperaturi extreme in Europa. E alerta pe tot continentul, nivelul e alarmant
Valul de canicula din Europa ajunge si in Romania

Ce se întâmplă cu vremea în România

Și țara noastră se va confrunta cu primul val de caniculă din 2022. Directorul ANM, Elena Mateescu, avertizează că săptămâna următoare vom avea temperaturi caniculare în România. Valorile înregistrate de termometre vor depăși 35 de grade și este doar începutul verii.

„Observăm în fiecare an recorduri. S-a întâmplat și în această vară și primăvară. Este al doilea cod roșu de vreme severă imediată emis pentru Capitală. Au fost cantități semnificative de precipitații. Să ne obișnuim cu astfel de evenimente. Atenționările și avertizările de vreme severă imediată sunt în creștere de la un an la altul. Am emis peste 170 de avertizări de tip nowcasting.

Aceste fenomene devin din ce în ce mai obișnuite și se confirmă și creșterea fenomenelor neobișnuite, fenomene cu caracter torențial, asociate cu vijelii sau căderi de grindină. Este posibil să consemnăm după 19-20 iunie și primul val de căldură cu temperaturi severe, mai mari de 35 de grade.”, a declarat directorul ANM, Elena Mateescu, într-o intervenție la Realitatea.

Urmăriți Impact.ro și pe