Vine canicula în România. Zonele în care temperaturile depăşesc 30 de grade Celsius

Ioana Bucur 14.06.2022, 13:38
Vine canicula în România. Zonele în care temperaturile depăşesc 30 de grade Celsius

Cine nu și-a programat o vacanță la mare în următoarea perioadă ar face bine să înceapă să își caute cazare. Meteorologii au făcut anunul: canicula se instalează în România. Care sunt zonele în care temperaturile vor depăși 30 de grade Celsius. Vezi cum arată prognoza emisă de specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru finalul lunii iunie, începutul lunii iulie.

După furtuni, caniculă în România

Dacă prima jumătate a lui iunie a stat sub semnul furtunilor și vijeliilor ce au făcut prăpăd în mai multe regiuni ale țării, ultimele două săptămâni ale lunii vor fi caracterizate de temperaturi caniculare.

Potrivit specialiștilor de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), în următoarele săptămâni, vremea se va încălzi în aproape toate regiunile țării, valorile din termometre arătând valori caniculare.

Pentru prima săptămână a intervalului analizat, 13-20 iunie, meteorologii anunță temperaturi apropiate de cele considerate normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a României. Potrivit ANM, regimul pluviometric va fi deficitar în toate regiunile, dar mai ales în jumătatea nord-vestică a țării.

În a doua săptămână, 20-27 iunie, temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Cât despre ploi, ANM anunță cantități de precipitații deficitare în toate zonele țării, în special în cele sud-vestice și la munte.

Procesul de încălzire va continua și în săptămâna 27 iunie -4 iulie, când temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toată țara. Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în sud-est și la munte.

Vine canicula în România. Zonele în care temperaturile depăşesc 30 de grade Celsius

Temperaturile vor depăși pragul de 30 de grade Celsius în toate regiunile țării, cu o excepție

Luna iulie va continua cu temperaturi peste normalul acestei perioade, în toată țara. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în regiunile vestice, nord- vestice și centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Potrivit prognozei ANM, în următoarele două săptămâni, temperaturile vor depăși 30 de grade Celsius în toate regiunile țării, cu o singură excepție: Dobrogea, unde maximele nu vor trece peste valoarea de 29 de grade Celsius.

La munte, temperaturile vor fi în creștere ușoară. Media regională a maximelor va urca de la 14 de grade, spre 22 de grade, iar cea a minimelor de la 5 la 12 grade. În restul intervalului, vor fi doar variații termice ușoare, mediile valorilor diurne se vor menține în jurul a 21 de grade, iar ale celor nocturne vor fi de 11 – 12 grade.

În următoarele două săptămâni, se așteaptă averse în aproape toate zonele montane din țară, probabilitatea fiind mai mare în primele zile, în jurul datei de 17 iunie și după 20 iunie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...