Temperatură record la o staţie meteo din România. Zona în care nu a mai fost atât de cald în ultimii 85 de ani

Badea Violeta 25.07.2022, 14:53
Temperatură record la o staţie meteo din România. Zona în care nu a mai fost atât de cald în ultimii 85 de ani

Vara acestui an aduce temperaturi extrem de mari atât în Europa, cât și în România. În unele zone ale țării, maximele termice au depășit cu multe grade Celsius, vremea caracteristică acestui anotimp. La o staţie meteo din țara noastră a fost depășit un record vechi de 85 de ani. Iată zona în care nu a mai fost atât de cald din 1937!

Record de temperatură din 1937 depășit în România. Stația meteo unde s-a înregistrat cea mai ridicată valoare termică din ultimii 85 de ani

La stația meteo din Câmpeni, județul Alba, meteorologii au raportat sâmbătă, 23 iulie, o temperatură de 37.8 grade Celsius. Aceasta este cea mai ridicată temperatură din istoria măsurătorilor la această stație din ultimii 85 de ani.

„La stația meteo Câmpeni (județul Alba), maxima de 37.8°C înregistrată astăzi reprezintă un record ABSOLUT: cea mai ridicată temperatură din istoria măsurătorilor la această stație – ultimii 85 de ani”, au notat specialiștii de la Severe Weather Alert pe pagina de Facebook.

Totodată, meteorologii au precizat că valoarea înregistrată sâmbătă, 23 iulie, la stația meteo din Câmpeni reprezintă o valoare relativ normală pentru ziua de ieri, când în țara noastră au fost înregistrate maxime chiar și de 40 de grade Celsius.

Cu toate astea, experții de la Severe Weather Alert – România atrg atenția că temperatura de la Câmpeni este un record absolut pentru stația meteo din județul Alba, funcțională de la data de 1 ianuarie 1938.

Vreme caniculară a fost și în județul Bihor, unde recordul de 39.8 de grade, stabilit în urmă cu trei săptămâni, a fost depășit sâmbără, 23 iulie, când s-au înregistrat 40.3 grade Celsius.

La Săcuieni (județul Bihor), recordul de 39.8°C, stabilit în urmă cu 3 săptămâni (1 iulie), a fost depășit astăzi: 40.3°C. Cu alte cuvinte, cele mai calde două zile de iulie de la data înființării stației (1949), s-au înregistrat în anul curent.

Sursa: Administrația Națională de Meteorologie”, informează Severe Weather Alert – România pe Facebook.

Temperatura record la o statie meteo
Temperatura record la o statie meteo din Romania

Cum va fi vremea astăzi, 25 iulie 2022

Meteorologii avertizează că valul de căldură persistă și luni, 25 iulie. Potrivit acestora, disconfortul termic va fi accentuat în majoritatea zonelor României.

Maximele se vor situa în jurul valorii de 33 de grade Celsius. Valori mai scăzute se vor înregistra pe litoral, mai exact de 28…30 de grade Celsius. Minimele vor fi cuprinse între 15 şi 23 de grade Celsius, mai răcoare va fi în depresiuni şi mai ridicate în Dealurile de Vest.

La munte, meteorologii anunță unele înnorări temporare după-amiaza, iar pe arii restrânse vor fi precipitații, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și posibil vijelii și grindină.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...