Cupola de foc a ajuns în România. Meteorologii au emis avertizări de Cod portocaliu și Cod galben de caniculă, valabile la sfârșitul acestei săptămâni. Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a luat o serie de măsuri pentru gestionarea situației.
ANM a anunțat că joi, 21 iulie, va fi valabil un Cod galben de caniculă în Banat, Crișana, Oltenia și în sud-vestul Transilvaniei și al Munteniei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 35 – 37 de grade Celsius. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși local pragul critic de 80 de unități.
Conform ANM, va fi Cod portocaliu de caniculă, vineri și sâmbătă, în județele: Satu Mare, Sălaj, Bihor, Arad, Timiș, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman și o parte din Caraș-Severin.
În aceste zone, sâmbătă și vineri, în general după-amiaza, se vor înregistra valori termice de 38…40 de grade Celsius, iar noaptea temperaturile nu vor coborî sub 20…22 de grade Celsius. Astfel, disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
De asemenea, potrivit ANM, va fi Cod Galben de caniculă, începând de vineri până duminică, în următoarele județe: o parte din Maramureș, Cluj, cea mai mare parte din Mureș și Bistrița-Năsăud, Alba, Sibiu, Hunedoara, cea mai mare parte din Caraș-Severin, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, București, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Brăila, Galați, cea mai mare parte din Buzău, Vrancea, Tulcea și Constanța.
Meteorologii au atras atenția că în aceste județe, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În genera, maximele se vor situa între 35 și 37 de grade Celsius, iar minimele vor fi de 18…20 de grade Celsius.
În acest context, prim-ministrul Nicolae Ciucă a convocat, miercuri, Comitetul Național pentru Situații de Urgență. CNSU a transmis că autoritățile și instituțiile publice centrale și locale vor adopta mai multe măsuri. Printre acestea se numără: adaptarea programului de lucru şi limitarea activităților în aer liber; și amenajarea unor puncte medicale de prim ajutor şi adăpostire, dotate cu apă potabilă gratuită.
O altă măsură luată de CNSU este informarea preventivă a populației referitor la importanța respectării recomandărilor pe timpul perioadei de caniculă, precum și interdicția folosirii focului deschis la arderea de mirişti şi vegetaţie uscată.
Alte măsuri anunțate de CNSU pentru perioada de caniculă sunt: monitorizarea zonelor forestiere și în special a celor frecventate de turiști de către personalul ocoalelor silvice, administratorii sau proprietarii acestora; precum și desfășurarea de controale de prevenire și stingere a incendiilor la nivelul zonelor forestiere, și la nivelul localităților și operatorilor economici deținători de culturi agricole.
Pe lista măsurilor mai figurează: continuarea aplicări dispoziției șefului Departamentului pentru Situații de Urgență nr. 894 din 20.06.2021; identificarea și monitorizarea persoanelor vulnerabile; și asigurarea operativităţii tuturor mijloacelor din înzestrare, mai ales cele folosite pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, stingerea incendiilor sau intervenției la accidentele pe căile rutiere sau feroviar.
Unele activități sunt interzise pe timp de caniculă. Românii sunt sfătuiți de autorități să evite deplasările sau să le alterneze repausul, în spaţii dotate cu aer condiționat, precum și să evite spațiile aglomerate, expunerea la soare și efortul fizic intens, între orele 11.00 și 18.00.
De asemenea, românii sunt sfătuiți de autorități să se hidrateze și să mănânce corespunzător – să consume mai ales apă, sucuri naturale din fructe, ceaiuri călduțe, fructe, legume sau iaurturi.
Alte recomandări pentru populație sunt: purtarea unor haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare; precum și evitarea consumului de alimente cu un conținut mare de grăsimi, în special de origine animală, precum și a băuturilor alcoolice și a celor ce conţin cofeină sau zahăr în cantitate mare.