Televiziune din România, amendată pentru propagandă pro-rusă. Ce s-a întâmplat în 7 emisiuni ale postului

Andra Daoud 29.04.2022, 15:23
Televiziune din România, amendată pentru propagandă pro-rusă. Ce s-a întâmplat în 7 emisiuni ale postului

Felul în care o televiziune din România a tratat subiectul războiului din Ucraina a ajuns în atenția CNA. Postul tocmai a primit o amendă de 10.000 de lei, pentru propagandă pro-rusă și nu este prima pe care o încasează din acest motiv. Consiliul a sancționat televiziunea pentru lipsă de echilibru și dezinformare, iar decizia a fost luată în unanimitate de membrii CNA.

Televiziunea amendată pentru propagandă pro-rusă

Realitatea Plus a fost sancționată de CNA pentru mai multe ediții ale emisiunii Ancăi Alexandrescu. CNA a constatat că, de-a lungul a 7 ediții ale emisiunii „Culisele statului paralel”, difuzate în perioada 1-12 martie, la scurt timp după ce Rusia a atacat Ucraina, nu a fost respectat principiul echilibrului și au fost prezentate dezinformări cu privire la război.

Membrii CNA au votat în unanimitate o amendă în valoare de 10.000 de lei pentru postul TV. Sancțiunea a fost aplicată, potrivit CNA, pentru lipsa de echilibru a moderatoarei în mai multe ediții, dar și pentru dezinformările prezentate în cadrul emisiunii din 3 martie, când invitată în platou a fost Iosefina Pascal. În acea emisiune s-a atins subiectul unor presupuse „laboratoare biologice” pe care SUA le-ar avea pe teritoriul Ucrainei.

Se străduieşte Anca Alexandrescu să păstreze echipa din studio în teritoriul temelor care fac parte din propaganda rusă, asta este, aşa sună, nu eu inventez propaganda, Putin o formulează. Dacă păstrez temele lui Putin în formatul emisiunii mele, înseamnă că păstrez exact agenda lui Putin. Există, însă, invitaţi care salvează emisiunile pe care le-am urmărit”, a concluzionat Mircea Toma, membru CNA.

Televiziune din Romania, amendata pentru propaganda pro-rusa. Ce s-a intamplat in 7 emisiuni ale postului
Realitatea Plus a fost amendata din cauza a 7 editii ale emisiunii moderate de Anca Alexandrescu

A doua amendă de la începutul războiului, pentru aceeași emisiune

Realitatea Plus a mai încasat o amendă din partea CNA pentru lipsa de echilibru și propagandă rusă, chiar la începutul războiului din Ucraina. Aceeași emisiune a Ancăi Alexandrescu a fost sancționată atunci cu 40.000 de lei de către CNA. Prevederile din legislație în baza cărora au fost aplicate sancțiunile sunt următoarele:

Art. 3 (2) din Legea Audiovizualului – Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Art. 40 din Codul Audiovizual (4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.

Art. 66 din Codul de Reglementare – În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

Art. 67 din Codul de Reglementare – În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.

 

Urmăriți Impact.ro și pe